Житељи Идвора чувају сећање на Пупина

Житељи Идвора и Фондација "Младен Селак" већ четири деценије организију сурете научника, привредника, иноватора и младих талената који чувају сећање на Михајла Пупина. За све оно што је урадила током протекле четири деценије, Фондацији су припале награде Привредне коморе Србије и Светске организације проналазача из Москве.

Привредна комора Србије посебну пажњу посвећује младима, подстиче њихово образовање, наступе на страним такмичењима. А како је и Фондација "Младен Селак" посвећена истим циљевима, отуда и Јубиларна награда Привредне коморе Србије Фондацији за четири деценије Сурета у Идвору.

Нермина Љубовић, директор директората у Привредној комори Србије каже да од 40 година, чак 18 сусрета је било огранизовано у оквиру коморског система Србије.

"Привредна комора Србије и Фондација сарађују на истом послу и посвећене су младима, иновацијском покрету и унапређењу иновативности и свих оних решења која ће сутра бити применљива у привреди Србије", каже Љубовићева.

За јубилеј, стигло је признање и Светске организације проналазача из Москве. Оба признања говоре да је иновацијски покрет био и остао на добром путу.

Милан Божић, председник Фондације "Младен Селак" каже да је било пуно и проблема, али су ипак успели да направеи једну велику ствар.

"Успели смо да опстанемо 40 година у борби за афирмацију иновацијског покрета и примени иновација у производњи, борећи се за Пупинов систем вредности и његов начин привредног развоја путем у иновацијско друштво", каже Божић.

Планова за сарадњу има још.

"Планирамо још чвршће повезивање са Фондацијом и организовање низа заједничких активности чији ће фокус бити управо развој иновативности", каже Нермина Љубовић.

"Можемо поновити, рецимо да одржимо те октобарске сусрете идуће године у Комори и да се мало анимирају и ресорна министарства и други друштвени субјекти", каже Божић.

Пупин је проблеме економије решавао знањем и иновацијама, па би то требало, сматрају професори, инжењери и привредници, да буде модел и данашњег ситема вредности.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 02. дец 2019, 08:32) - Ivan Zgrozeni [нерегистровани]

Pupin

je bio veliki Srbin. Dokazao je da je Banat istorijski (zemlja despota Djuradja Brankovica) i etnicki srpski pa je zato usao u sastav Kraljevine Srbije. Kasnije je kralj Aleksandar kada se zenio Mariojom deo Banata dao Rumuniji. Voleo bih da fondacija siri istinu o ovome. Zasto? Pre nekoliko meseci sam posetio Pupinovu rodnu kucu i devojcica koja mi je pokazala sve vreme je pominjala neke "Vojvodjane". Veliki je naucnik dokazao da je Banat srpki a sto godina kasnije njegova zemljakinja me ubedjuje da nije bio u pravu? Strasno. Nesto je krenulo naopako. Prokleti komunizam i diktatura mediokriteta!