Ако нападнете полицајца, тужиоца или судију, прети вам вишегодишња казна затвора

Од данас, на снази је измењени Кривични закон, који поред дугоочекиване казне доживотног затвора доноси и строже казне за повратнике и дилере, али и ново кривично дело "напад на адвоката". Повећане су и казне за напад на службено лице које је на дужности. Ко има тај статус и шта он са собом носи?

Увреда упућена полицајцу или војнику на дужности, ометање инспектора у контроли или напад на јавног бележника, тужиоца или судију, скупље него пре, коштаће све који се на то усуде од 1. децембра.

Бољој правној заштити службених лица нарочито се радују народу неомиљени – извршитељи.

"То даје неку већу сигурност да ја знам да сам потпуно заштићена када изађем на терен. Имали смо до сада различите организације које провоцирају, вербално нападају, псују, вређају, шиканирају, на различите начине нас понижавају", каже Снежана Петровић из Коморе јавних извршитеља.

Не би смело да буде ни обрнуто. Статус који уживају службена лица не даје им за право да се према грађанима опходе непримерено.

"Постоји могућност да се учинилац кривичног дела учењеног на штету службеног лица ослободи од казне уколико је био изазван незаконитим или грубим понашењем службеног лица. Осим тога, службено лице такође може кривично одговарати", каже Снежана Бјелогрлић, председница Друштва судија Србије.

У службена лица, међутим, нису ушле професије које су претходних година указивале да су због учесталих напада угрожене. Тај статус нису добили лекари, адвокати, новинари, просветни и социјални радници.

Радомир Илић, државни секретар у Министарству правде, каже да списак службених лица није проширен, али да сада постоји професија од јавног значаја.

Наводи да су новинари типични представници професије од јавног значаја, тако да поједине категорије које обављају послове од јавног значаја добијају строжу заштиту према Кривичном законику.

"И возачи ГСП-а и таксисти траже да буду службена лица. Оно што би возач градског саобраћајног када направи неки преступ у оквиру свог рада што је за дисциплински прекршај у оквиру ГСП-а, сада би било кривично дело злоупотреба службеног положаја или неко друго кривично дело које третира посебно службена лица", каже Радомир Илић. 

Ако се прогласи кривим за претњу или напад на службено лице, иза решетака ће провести највише пет година, ако службено лице лакше повреди, у затвору ће провести између две и осам година, док је за наношење тешких телесних повреда, највећа казна 12 година затвора.

број коментара 13 Пошаљи коментар
(понедељак, 02. дец 2019, 00:13) - anonymous [нерегистровани]

policajac

citam u komentarima da je policajac ocajno placen a kako bi bilo da ode taj sto to tako komentarise i provjeri gdje policajci zive i kakve kuce imaju i automobile cak i za unucad i upita se kako od te "ocajne" plate sve to postigose? I ako znaju da ce biti ocajno placeni kao policajci zasto ne idu na gradjevinu da rade???

(недеља, 01. дец 2019, 21:31) - anonymous [нерегистровани]

Свашта

Праведност, разумевање се тешко зарађују а лако губе. Симпатичан твој коментар.

(недеља, 01. дец 2019, 21:30) - anonymous [нерегистровани]

Prosveta

A prosvetnog radnika ?

(недеља, 01. дец 2019, 21:08) - anonymous [нерегистровани]

@ Svašta

Baš tako, koliko je takvih nevidljivih slučajeva?

(недеља, 01. дец 2019, 18:53) - anonymous [нерегистровани]

У чему је разлика

Одувек је то било тако, нико не сме да крши закон. Закон може да се мења од струке, ако га крши иде иза решетака и струка. Да ли је напад најбоља одбрана!??

(недеља, 01. дец 2019, 18:31) - anonymous [нерегистровани]

Svašta

Kakva je kazna kada službena lica napadnu običnog i nemoćnog čoveka demonstrirajći da su nedodirljivi

(недеља, 01. дец 2019, 17:36) - Dragacevac [нерегистровани]

@Nije pravda sve što je zakon

Ako se ima sta protiv vlasti na sledecim izborima se glasa smena.Demostracijama,jos ako su rusilacke,nista se ne postize.Na mirnim demostracijama niko nikog nece hapsiti.Zakon reda i mira mora se postovati.

(недеља, 01. дец 2019, 17:22) - anonymous [нерегистровани]

i dalje

to su male kazne, pa kolike su tek za obicne ljude. ostavljen prostor da se radi ko sta hoce.

(недеља, 01. дец 2019, 16:00) - anonymous [нерегистровани]

Nije pravda sve što je zakon

Recimo budu demonstracije, policija brani vlast od naroda koga bi ta ista vlast trebalo da predstavlja, i onda demonstrant dobije višegodišnju kaznu zbog svoje pobune protiv nepravednog sistema.Nesto se tu krupnije valja iza brega. 

(недеља, 01. дец 2019, 14:19) - anonymous [нерегистровани]

A sta je sa lekarima

A sta je sa lekarima