На снази доживотна робија за убиство и силовање деце, строже казне за повратнике

Професорка кривичног права са Криминалистичко-полицијског универзитета Ивана Бодрожић каже за РТС да ће на удару Кривичног законика, чије измене данас ступају на снагу, бити повратници, починиоци најтежих кривичних дела, као и починиоци кривичних дела код којих су пооштрене казне.

Измене Кривичног законика данас ступају на снагу, а бављење криминалом као занатом и насилничко понашање које се понавља од данас ће се обавезно строже санкционисати.

Једна од најважнијих новина је увођење доживотне казне затвора за најбруталнија кривична дела, што је резултат иницијативе фондације "Тијана Јурић", коју је подржало око 160.000 људи.

Ивана Бодрожић је, гостујући у Дневнику РТС-а, навела да ће казна доживотног затвора моћи да се примени на све случајеве на које је до сада могла да се изрекне казна затвора од 40 година, као и у случајевима тешког убиства, силовања, обљубе над немоћном лицем, дететом и обљубе злоупотребом положаја онда када се као жртва нађе дете.

Систем "три ударца" за повратнике

Уводе се нова правила за кажњавање оних који понављају кривична дела са умишљајем, по систему "три ударца", који неколико деценија постоји у САД.

"Оно у метафоричком смислу преузима правило из бејзбола којим се изједначава удаљење играча са терена склањањем са улице починилаца кривичних дела који дело више пута понове", објашњава Бодрожићева.

У случају првог "ударца", суд ће морати да кривично дело, за које је претходно већ била изречена казна а није протекло више од пет година, третира као обавезну отежавајућу околност и неће бити у могућности да ублажи казну.

У случају да особа други или сваки следећи пут изврши кривично дело, за које је изречена казна затвора од годину дана, суд ће одредити казну у оквиру горње границе за то дело, наводи Бодрожићева.

Што се тиче нових кривичних дела која се уводе, као изузетно важно издвојила је припремање тешког убиства, напад на адвоката...

Изменама је смањена могућост изрицања условне казне затвора, што ће довести до већег броја затворских казни и изазова за државу када су у питању затворски капацитети, напомиње Бодрожићева.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 01. дец 2019, 12:27) - Воронцов [нерегистровани]

Што строжије казне за преступнике то је боље за правду

За разне монструозне убице блага је чак и доживотна казна затвора.