Верници обилазе светиње у дане божићног поста

Почетак божићног поста за православне хришћане обележио је одлазак на богослужења. Верујући се током четрдесетодневног поста припремају за свечарење рођења Исуса Христа. Народ каже да није тежак као ускршњи, јер је краћи недељу дана. Дозвољава се у исхрани и чешћа употреба уља и рибе. Верници походе светиње у епархијама Српске православне цркве.

У манастирима у Србији дан протиче у молитвама. Средњовековну задужбину Немањића удно Радочеле, која је оличење културе нашег народа и његов прозор у свет, походе верујући.

"Првенствено ствар поста није у храни, него уопште у преображењу целог човека. Да се дакле пости и очима и слухом и умом самим", каже др Тихон Ракићевић, теолог и игуман манастира Студеница.

После Студенице, која је међу најлепшим српским манастирима рашког стила и први споменик са натписима на српском језику, многобројни ходочасници походиће и друге светиње.

"Грачаницу, Љевишку, Дечане, Зочиште. Ми смо моја група сви под утисцима, ово нам је други пут. Рекли су нам када смо ишли први пут само се враћамо Косову и Метохију и сваки следећи пут доживећемо другачије као да смо први пут", каже Јелена Кнежевић из Бањалуке.

"Када дођете у Високе Дечане и чујете тај пој монаха и њихове гласове који се пењу уз зидове Дечана, ја мислим да се просто анђели спуштају на земљу", каже Драгана Ђорђевић, педагог из Кладова.

И у другим светињма рашко-призренске епархије монахиње и монаси који ће дане божићног поста проводити у продуженим молитвама и обраћању светитељима, радоваће се доласцима расељених и ходочасницима.

број коментара 0 Пошаљи коментар