Од сутра доживотна робија за убице деце

После готово три године од иницијативе Игора Јурића да се убице деце доживотно склоне са улица, измене Кривичног закона од сутра, 1. децембра почињу да се примењују.

Игор Јурић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а рекао да када је имао огромну подршку људи критике су се појавиле на крају, када је Закон требало да буде усвојен. 

"То је за мене било огромно изненађење, али нисам одустао. Мислим да је ово друштво било спремно и да је овом друштву итекако била потребна ова промена. Те критике су ме мало и освестиле да неке ствари не можеш да прихватиш здраво за готово, да смо подељени. Засметало ми је да је некако прича била политичка", навео је Јурић.

Према његовим речима, овде се говори о десет људи који треба да буду доживотно склоњени са улица.

"То су људи попут човека који је убио малу Анђелину, који је убио Тијану, који је убио Катарину, Ивану Подрашчић, малу Марију, да не набрајам даље имена. То су стравични случајеви. Засметало ми је то што смо у неком моменту добили епитет организације која крши људска права. Извући ћу само једну реченицу са суђења убици мале Анђелине. Вештаку је судија поставио питање зашто на њеним ноктима није пронађен траг човека који је убио. Одговор вештака је био да она није умела да се брани", истакао је Јурић.

Та деца су, како је рекао, убијена на најмонструозније начине и умрла су у најтежим могућим мукама.

"И сада ми говоримо о томе да ли ми кршимо нечија људска права. Овај закон је итекако потребан. Ми желимо да одстранимо те људе који су дали себи за право да ускрате будућност некој деци. Ако причамо о повратницима, силоватељи су људи које тера нагон да раде то што раде. Ту нема лека. Ту нема опоравка и ресоцијализације. Ти људи морају да схвате шта су урадили, али на неком другом месту где ће друга деца бити безбедна", казао је Јурић.

Најважније је, како је напоменуо, било то што су се и неки други закони мењали.

"Морао је да се промени закон о кривичним санкцијама. Ово јесте нешто ново, по први пут је доживотни затвор заживео у нашој земљи. Али, ми морамо да идемо у складу са временом. Нажалост, таквих људи има у нашој земљи и ми морамо бити спремни да им одговоримо на начин на који треба да им се одговори", навео је Јурић.

Подршка грађана за систем "амбер алерт" 

Сада, како је истакао, освешћује грађане зашто је важан систем "амбер алерт".

"Имамо огромну подршку грађана. Када су људи видели спот који смо урадили, где сам споменуо само једну реченицу: ‘Да је постојао такав један систем, моја Тијана би вероватно била жива‘. Ако говоримо о томе какав је проценат успешности проналажења деце када се један такав систем употреби, онда нема потребе да говоримо о потреби једног таквог система", додао је Јурић.

Додаје да ако држава жели, она ће то брзо и спровести.

"Пре десетак дана сам био у Министарству правде, и државни секретар Радомировић је обећао да ће се формирати радна група која ће на томе радити. Ми смо организација које је стрпљива. Ја говорим људима у местима где гостујем само слушајте шта треба да радите и будите уз нас и људи ће бити уз нас", рекао је Јурић.

Тврди да ће покренути људе у Србији, јер не жели да губи време када су такве ствари у питању.

"Од таквог једног система ми треба да размишљамо о томе да ли ће једно дете бити отето и да ли ћемо стрепети за његов живот. Ја то нећу да чекам. Ми јесмо стрпљиви, али ћемо итекако бити спремни за такве акције", навео је Јурић.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(субота, 30. нов 2019, 18:25) - R.S.K_Benkovac [нерегистровани]

Napokon,

Hvala,i to je blago ali bolje nego do sada.

(субота, 30. нов 2019, 17:42) - anonymous Sreten [нерегистровани]

Sve je u redu

U redu je zakon i kazna, podržavam normalno uz sigurne dokaze, ali još bi malo pitao zakonodavce kako je kada nevaspitani maloletnik ubije iz koristi što se u zadnje vreme dpgađa ..dali je on dete ili šta je.

(субота, 30. нов 2019, 16:10) - anonymous [нерегистровани]

Slažem se

Ali mi nije jasno zašto samo ubice djece. Zašto ne ubice bilo koga? Ako ubiješ osobu ideš doživotno u zatvor. Nebi trebalo praviti razliku između godina, pola ili bilo čeka drugog. Ljudski život je isti. Svi mi volimo naš život najviše.

(субота, 30. нов 2019, 15:10) - anonymous [нерегистровани]

Napokon!

Dozivotni zatvor i za ubice dece koji su osudjeni pre izmene ovog zakona!

(субота, 30. нов 2019, 13:36) - anonymous [нерегистровани]

bravo !!!

Podrska, ja bih i silovatelje strpala na dozivotnu robiju !!! To je krsenje necijeg prava, prava na slobodno kretanje i pravo na dostojanstven zivot !

(субота, 30. нов 2019, 12:37) - anonymous [нерегистровани]

Браво!

Браво господине Јурићу! Здрава Србија Вас подржава!

(субота, 30. нов 2019, 12:30) - anonymous [нерегистровани]

Primenite ga na sve do sada!

Da li ce se zakon primenjivati retroaktivno? Na sve ubice do sada?

(субота, 30. нов 2019, 12:18) - anonymous [нерегистровани]

Apsolutna podrska i zakonu i ovom coveku

Svako ko hoce da skupi neki jadni, jeftini politicki poen na ovakvoj gromadi od coveka i njegovoj borbi - najbolje govori o sebi samom. Kapa dole, dobri covece! Neka vise ni jedan roditelj ne iskusi patnju koju je tvoja porodica imala!