Колико су деца заиста безбедна у школама

Питање безбедности деце у школама, јавност, а пре свега родитељи постављају данима након догађаја у Великој Плани, када је наоружани нападач упао на школски час. Да ли школе могу саме да заштите сву децу, истраживале су наше екипе из Смедерева и Чачка.

Приступ основним и средњим школама, нажалост, немају само ученици и запослени.

Технологије попут видео-надзора, као и систем дежурства ученика и професора, показао се као недовољан за безбедност ученика. Немају све школе у Србији школског полицајца, а оне које их имају, сматрају да је потребно још службеника. У Моравичком округу, безбедност ученика је приоритет.

На територији града Чачка, налази се шест школа. Три полицијска службеника, дежурају у по две.

"Свакако је јасно да то није довољно за неко превентивно деловање у школама, тако да акценат мора да се стави превасходно на добро организовано, одговорно и професинално дежурство наставника у школама, али и помоћног, техничког особља, на видео-надзор и свакако на добру сарадњу школа са полицијским управама", рекла је Слађана Парезановић, начелница Школске управе у Чачку.

Догађаји попут недавног у Великој Плани, када је само брзом реакцијом професора Славољуба Стојадиновића спречена трагедија, велика је опомена надлежним институцијама.

"Безбедност у школама подразумева много тога. Ова ситуација нас је научила да је школа одговорна до једног тренутка, а након тога, у то морају да се укључе и друге институције. Ми можемо да појачамо дежурства наставника, дежурства помоћних радника, али се у овој ситуацији то показало као недовољно", навела је Александра Илић, директорка Економско-угоститељске школе у Великој Плани.

У школама кажу да су деца од момента када пређу праг школског дворишта њихова одговорност, али свесни су да не могу сами да обезбеде висок степен безбедности.

"Ја морам да кажем да је понекад и вербално насиље које се деси и рецимо насиље које над ученицима врши родитељ другог ученика, ситуација у којој не умеју наставници да се најбоље снађу јер, заправо, нису професионално обучени за такве ситуације, и то јесу ситуације које нам казују колико би било значајно присуство школских полицајаца у свим школама, па ће вероватно држава у једном тренутку и о томе размислити", истакла је Парезановићева.

Предузимање одговарајућих превентивних мера и конкретан безбедносни план су кључни, како би школе коначно постале безбедно место, и за ученике и за запослене.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 30. нов 2019, 19:47) - NIKOLAKRAJINALONDON [нерегистровани]

Mracni komunizam

U onom socijalistickom drustvu ili kako ga danas mnogi nazivaju mracnim komunizmom , ovakav naslov je bio nezamisliv.
Ako su djeca igdje bila bezbjedna onda je to bilo za vrjeme boravka u skoli.

KRAJ.