Брнабић: У фокусу вршњачко насиље и насиље према професорима

Премијерка Ана Брнабић разговарала је са представницима просветних синдиката и невладиних организација о насиљу у школама и предложила да се владина Радна група за заштиту од вршњачког насиља убудуће фокусира на две изузетно битне теме које захтевају различит приступ и санкције – вршњачко насиље и насиље према професорима, наставницима и учитељима.

Ана Брнабић је на састанку, којем су присуствовали и представници Уницефa, Фондације "Тијана Јурић", Форума београдских гимназија, удружења "Друг није мета", истакла да је за решавање оваквих проблема неопходан системски приступ, као и укључивање свих релевантних актера.

Премијерка је инсистирала да учешће у раду Радне групе узму и представници невладиних организација, удружења грађана, родитеља, како би се идентификовали проблеми, али и "уска грла" при решавању тих проблема и на основу тога продложиле измене закона и подзаконских аката, наводи се у саопштењу.

Учесници састанка изнели су низ предлога за решавање проблема вршњачког насиља истакавши да дигитални свет постаје простор где насиље и тортура могу да трају и по 24 сата, а да су различите апликације, које су иначе блиске младима, добар начин превентиве и места где ђаци и ученици могу да пријаве сваку врсту узнемиравања.

Констатовано је и да су родитељи недовољно обучени да препознају и реагују на насиље у школама, да је неопходно саслушати предлоге самих ученика и да се сви капацитети државе и цивилног сектора морају употребити како би се вршњачко насиље смањило у што је више могућој мери.

Разговору у Влади присуствовали су и ресорни министри – потпредседница Владе Зорана Михајловић, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар омладине и спорта Вања Удовичић, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, министар здравља Златибор Лончар и представници других министарстава.

број коментара 0 Пошаљи коментар