Шта се празновало у Југославији

Данашњи дан, 29. новембар, обележаван је све до 2002. године као Дан Републике, али то није једини велики празник прослављан у Југославији...

1. мај - Празник рада

Међународни дан рада прослављан је у Југославији као дводневни државни празник, уз параде, јутарњи уранак и боравак у природи. Први мај је установљен као празник 1889. године на Првом конгресу Друге интернационале у знак сећања на радничке демонстрације на тргу Хејмаркет у Чикагу три године раније. 

9. мај - Дан победе над фашизмом

Дан победе над фашизмом обележаван је на датум капитулације Немачке, иако је Други светски рат завршен неколико месеци касније капитулацијом Јапана. Велике војне параде организоване су у Београду 1970, 1975. и 1985. године, док је 1980. прескочена због Титове смрти.

25. мај - Дан младости

Овај дан је првобитно обележаван само као Титов рођендан, а 1957. године је на његову иницијативу постао Дан младости. Главни симбол празника била је Штафета младости коју су "узорни омладинци" носили широм Југославије, да би 25. маја била предавана Титу на слету који је организован на стадиону ЈНА.

4. јул - Дан борца

Овим празником обележавана је годишњица седнице проширеног Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Југославије, одржане 4. јула 1941. године у Београду, на којој је донета одлука о подизању оружаног устанка.

29. новембар - Дан Републике

Као Дан Републике прослављан је дан одржавања Другог заседања Антифашистичког већа народног ослобођења Југославије, на којем је 1943. године у Јајцу АВНОЈ конституисан у законодавно и извршно представничко тело Југославије, а Тито именован за "маршала Југославије".

22. децембар - Дан армије

Дан ЈНА, или Дан армије, прослављан је у знак сећања на дан када је 1941. године формирана Прва пролетерска ударна бригада, прва оперативна јединица Народноослободилачке војске. Постоји и мишљење да је бригада формирана дан раније, али да је Тито померио празник јер се датум поклапао са рођенданом Јосифа Висарионовича Стаљина.

број коментара 11 Пошаљи коментар
(субота, 30. нов 2019, 15:56) - Воронцов [нерегистровани]

РЕ : Хеј изгубљени народе

Не ради се о изгубљеном народу већ пре о људима који разумно размишљају. . Зашто није могла функционисати држава у којој је већина народа говорила исти језик и истог је генетског порекла? Разлике су постојале само у религијама, а идеолози и политичари произвели су идеологије мржње, зло починили и упропастили народе. 

(субота, 30. нов 2019, 11:50) - anonymous [нерегистровани]

Hej izgubljeni narode,

Jos uvek verujete u sfrj bajke? Nema vam spasa, verujte mi. Nikad svoju drzavu necete imati.

(субота, 30. нов 2019, 08:38) - anonymous [нерегистровани]

odgovor na "ono sto je bila SFRJ"

Da je SFRJ realno bilo ono sto mnogi od nas misle - ona se nikad ne bi raspala. Nemojmo da idealizujemo nesto sto nije bilo ni blizu idealno. Sve ono sto smo u SFRJ imali bio je samo privid, a bolno otreznjenje je bilo neizbezno.

(петак, 29. нов 2019, 22:01) - Andrej [нерегистровани]

Dan republike

+O drugim praznicima možemo diskutovati,ali po mom skromnom mišljenju Dan republike 29.novembar nikako se nije trebalo ukidati. Ljudi su se navikli na taj praznik,generacije su odrastale sa tim praznikom. A ima smisla i dan danas. I nakon političkih promena mi nismo postali kraljevina, nego smo i dalje republika.Možda je trebalo taj datum nekako prilagooditi promenana, ali 29.novembar je trebao ostati Dan republike,

(петак, 29. нов 2019, 21:07) - anonymous [нерегистровани]

Ono sto je bila SFRJ...

EU i SAD nikad nece dostici.

(петак, 29. нов 2019, 20:57) - Воронцов [нерегистровани]

Југославија је била држава за разуман свет

Али деведесетих преовладао је у тој држави неразуман свет и надвладали разуман свет.Резултате сви могу видети под условом да су и самокритични.

(петак, 29. нов 2019, 19:16) - anonymousPero iz Svedske [нерегистровани]

Dostojanstven datum 29 Novembar

Ipak,, bili smo jedna ugledna zemlja,, nada za milione ljude tredjeg sveta…...Sada smo samo rezervna radna snaga Glamurnoj zapadnu demokratiju….Pero

(петак, 29. нов 2019, 17:38) - Milan Mektić [нерегистровани]

Srećan praznik - Dan Republike

Srećan nam 29. novembar , dan formiranja SFRJ , države u kojoj smo živeli kao sav normalan i razvijeni svet i ponosili se što smo Jugosloveni.

(петак, 29. нов 2019, 13:53) - Другарска се песма ори! [нерегистровани]

Ово ми је улепшало 29.!

"Сви ти дани јесу обележавани али нису били нерадни",а сви остали дани, јесу!

(петак, 29. нов 2019, 13:44) - Воронцов [нерегистровани]

Сви ти дани јесу обележавани али нису били нерадни

Нердани дан није био 9. мај, 25. мај, 22. децембар. Као нерадни дан обележавана је и Нова година, а као радни дан обележаван је и 8.март, Међународни дан жена. ( И још је свака република имала и свој дан устанка као нерадни дан., а то је у Србији био 7. јули )