Историчар Дејан Ристић: И данас се бавимо озбиљном митоманијом

Прошло је 76 година од Другог заседања АВНОЈ-а у Јајцу, на коме је донета одлука о федералном устројству Југославије и 18 година од последњег обележавања Дана Републике. Историчар и аутор књиге о митовима српске историје Дејан Ристић каже да је наше знање о сопственој националној историји најчешће врло стереотипно.

Историчар Дејан Ристић каже да су митови изузетно значајни и да су мењали своју функцију кроз историју.

"Наша национална историографија се митовима бави већ више од 200 година, покушавајући да уочи степен историчности сваког мита. Много њих је везано и за Тита и читав период југословенске историје", истиче Ристић.

Каже да нове генерације 29. новембар не перципирају као историјски датум.

"Прошло је довољно времена од распада Југославије, а с друге стране, живимо период озбиљног историјског ревизионизма где се чак и оне позитивне тековине југословенске идеје и праксе апсолутно негирају", објашњава Ристић.

Каже да се чини да је наше знање о сопственој националној историји најчешће врло стереотипно.

"Иако смо с правом поносни на своју историју, када поставимо неколико питања суграђанима, видимо да се ради о готовим формулацијама које се упорно понављају, међутим, иза тих формулација не стоји базично и темељно знање и разумевање догађаја и епохе", истиче Ристић.

Каже да га фасцинира чињеница да и данас митологизујемо делове и личности из сопствене историје, па чак догађаје и личности којима смо били савременици.

"Бавимо се и данас озбиљном митоманијом. Читав низ шарлатана постоји у Србији који су врло агресивни и врло присутни и они производе и продукују митове", наглашава Ристић.

Митологија против митоманије

Дејан Ристић објашњава да митологија и митоманија нису исте ствари.

"Митологија је нешто што заиста треба љубоморно чувати и добро познавати и неговати. Митоманија је супротност митологији, то је нуспроизвод митологије, односно злоупотреба", каже Ристић.

Истиче да се историчари, социолози, антрополози и психолози све више баве феноменом савремене митоманије.

"Сада смо у епохи када бескрајно много митова сами измишљамо, увијемо их у обланду и пошто је то милозвучно и питко, наши сународници почну озбиљно да бркају историјску и митску стварност", закључује Дејан Ристић.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(петак, 29. нов 2019, 16:51) - anonymous [нерегистровани]

Ко је све шарлатан?

Можда би било добро да се помене мит присутан у данашњим уџбеницима за историју, према којима су Албанци Илири, староседеоци Балкана.
Док се други зову шарлатанима, данашњи историчари предају то у школама, па се питам ко је све шарлатан.

(петак, 29. нов 2019, 15:33) - anonymous [нерегистровани]

Da li

Da li je bas tako. Ispasce da je cela nas istorija mitomanija. I kako rece jedan vrli istoricar Istorija je ono sto se dogovorimo. Sa kime i o cemu. 29 novembar nije istorija to je sadasnjost. Jos postoje zivi svedoci tih dogadjaja. To sto nasi mladi ne znaju svoju istoriju govori samo o nasem ocaju u kome se nalazimo.

(петак, 29. нов 2019, 13:22) - Siniša [нерегистровани]

Mitomanija?

Kako može 'mitomanija' da bude neki istorijski događaj?
Tumačite ga naučnim metodama ... ma koliko ste vi ili ja protiv komunizma i tog dela istorije .
Ali ... da je to mit ... 

(петак, 29. нов 2019, 11:03) - anonymous [нерегистровани]

Komentar

Svi se bave mitomanijom a najvise Britanci. Sve zivo o njima snimio BBC, gotovo da nema neke licnosti( mnoge izmisljene) u njihovoj istoriji a da je nisu naturili ostalom svetu.