Милан Распоповић - човек који је први у Србији спојио филозофију и физику

За Миланом Распоповићем је каријера дуга шест деценија. Половину радног века провео је као директор Математичке гимназије. Јубилеј је обележио са породицом, пријатељима и сарадницима у Клубу Радио Београда.

Професор Распоповић први је у нас спојио физику и филозофију. Један је од твораца концепта гимназије од националног значаја.

"Легенда, оснивач Математичке гимназије и човек који је створио такву огромну институцију. Писац више од стотину уџбеника, књига и монографија, једном речју човек који се ретко рађа у нашем окружењу", рекао је проф. Милољуб Албијанић са Факултета за економију, финансије и администрацију.

Илија Церовић, главни и одговори уредник Научно-образовног програма РТС-а навео је да су идеје и савети Милана Распоповића шта и у ком правцу, који концепт и садржај емисија које су биле посвећене Математичкој гимназији увек били драгоцени и добродошли за научни програм.

Књига "Математичка гимназија од сна до јаве", настала је, каже професор Распоповић и као реакција на однос друштва према талентима и школи. Указује и на данас отворена питања попут оснивања интерната.

"Најпотребније је да та деца из унутрашњости, која су чиста, њихова мисао је бистра, и богами показују врло велику успешност, тако да је грех што је прошло пола века да ми нисмо обезбедили у центру града Београда интернатски смештај", истакао је професор Распоповић.

За успех школе, каже, потребна је права комуникација између ђака и професора.

"Професорима и ђацима је моја порука која је била и остала да нађу праву комуникацију и да у обичној комуникацији имају једну топлину и једно узајамно поштовање. Ђаку се не може рећи мали или ти си залутао, не. Никада се не зна када ће потенцијал једне младе личности да дође до изражаја", казао је Милан Распоповић.

О успешној комуникацији сведочи и податак да су ученици Математичке гиманзије од оснивања школе освојили више од пет стотина медаља на међународиним такмичењима.

број коментара 0 Пошаљи коментар