Од Нове године нове терапије и за карцином плућа и хепатитис

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да се поред најновијих лекова за мултиплу склерозу, од Нове године уводи најновија терапија за карцином плућа и за хепатитис.

Златибор Лончар је, на седници Скупштине, на којој представници Владе одговарају на питања посланика, казао да су одлуке о увођењу нових терапија донеле надлежне републичке комисије.

"Од Нове године стиже најновија терапија за карционом плућа и најновија терапија, једна од тренутно најбољих, за хепатитис, не само за једну болест - мултиплу склерозу", казао је Лончар одговарајући на питање посланика Ђорђа Вукадиновића, који је наводећи да у Србији има око осам - девет хиљада оболелих од мултипле склерозе питао какве су шансе да се за њих обезбеди комплетна терапија са новијом или најновијом генерацијом лекова.

Лончар каже да држава размишља о свим, а не само о једном виду обољења, подсећајући да је ове године уведена и најновија терапија за меланом и још доста других терапија.

"Никада се више није радило и уводило нових терапија. Која ће се терапија увести - доносе одлуку наши највећи стручњаци из те области. Одлука не може да се доноси под притиском фармацеутске индустрије, било које друге индустрије, удружења", истакао је Лончар.

Додаје да када се зна са колико новца се располаже, онда стручне комисије праве анализу шта за тај новац може дати најбољи ефекат, односно шта може да дâ најбољи резултат и највећи број излечених пацијената.

"То је основ и тако се одређује, и тако ће се одређивати, док сам ја на овом месту. Нема никаквих притисака, нити ће их бити. Свако може да покуша, да праве кампању, разумем те људе, али нама је на првом месту здравље наших грађана и највећа добит коју у том тренутку могу да добију", закључио је министар.

број коментара 0 Пошаљи коментар