Зашто је немогуће тачно предвидети земљотрес

У Кини су 1975. године сеизмолози предвидели земљотрес годину дана унапред. Међутим, следеће године су превидели потрес у којем је страдало више од 200.000 људи. Може ли се предвидети земљотрес, питају се ових дана грађани, а шта одговарају стручњаци?

Око поднева поново земљотрес у Албанији. Овога пута погођено је шире подручје Драча и оштећена је болница. Јачина 5,1 јединица Рихтера, а земљотрес се осетио и у Црној Гори.

И Гугл се п(р)отресао. Ако се ових дана на највећем светском претраживачу укуца земљотрес, прво ће се појавити упозорење да је земљотрес магнитуде 6,4 погодио регион. Уписано је да је међу погођеним земљама и Србија. Гугл увек бележи ствари које су се догодиле, а да ли је неко потресе могао да предвиди?

Не могу се контролисати, а ни предвидети. Могу се, тврде стручњаци, прогнозирати. У чему је разлика?

У томе што научници могу да знају да ће у другој деценији 21. века на подручју Балкана бити потреса јачине између пет и девет степени, али да ће се 26. новембра затрести Драч и цео регион, нико није могао да зна.

"Уколико немате стопостотну тврдњу да ће се догодити земљотрес тог и тог дана, да ће се догодити на том и том месту, онда ћемо имати ситуацију да после неколико неуспеха ми више не верујемо", каже Бранко Драгичевић из Сеизмолошког завода.

Ипак, 1975. године у Кини сеизмолози су предвидели земљотрес годину дана унапред.

Међутим, превидели су потрес у коме је страдало више од 200.000 људи.

Главни разлог што је земљотресе немогуће тачно предвидети, јесте то што се не могу мерити и пратити тектонске плоче и њихово померање.

"То је процес који се дешава на ширини од стотине километара, дужине хиљада километара", наводи Драган Миловановић са Рударско-геолошког факултета.

Стеванчевићева теорија предлаже праћење енергије Сунца

Милан Стеванчевић, инжењер у пензији, верује у другачију теорију.

Наводи да се сви потреси на Земљи догађају због енергије која долази од Сунца.

Праћењем енергије која долази са Сунца, може се предвидети земљотрес у региону, али се не може предвидети микролокација.

Стеванчевић наводи да ерупција енергије на Сунцу ствара струјно поље у атмосфери на висини од око 10 километара изнад Земље. Својим кретањем изазива и струју у унутрашњости Земље.

"Пратим америчке научне сателите, који одређују и ерупцију са Сунца, и снагу електричне струје, и куда иде струја", наводи Стеванчевић.

Карте се ажурирају на сваких 12 сати. И данас показују да прете потреси.

"И даље је Албанија на удару, али знатно слабије него раније", указује Стеванчевић.

У последња два дана, 525 земљотреса на Балкану. Према подацима Сеизмолошког завода, у Албанији је од поноћи до поднева било 19 земљотреса.

Најјачи је био четири степена. Стручњаци се слажу да тачно време земљотреса нико не може да предвиди, али се слажу и да у 21. веку у потресима до шест степени не сме бити жртава.

"Морамо градити и радити онако како треба", напомиње Миловановић.

Какви се потреси могу очекивати у централној Србији

По сеизмолошким картама, у централној Србији очекивани су потреси од седам до девет степени, а у Београду од седам до осам.

И грађевинари су обавезни да граде објекте који те потресе могу да издрже.

Издржљивост је била на испиту и 2009. године.

Разорни земљотрес у Италији остао би упамћен као један од многих са људским жртвама и великом штетом, да седам сеизмолога није осуђено за убиство из нехата, јер нису предвидели земљотрес.

После много жалби, рочишта и петиција, ослобођени су кривице.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 28. нов 2019, 23:22) - Ulmer [нерегистровани]

@ Pitanje svih Pitanja!!!

Zemljace,nije zemljotres samo u naseljenim mestima,zemoljeters je svuda gde
god doseze od epicentra.U sumi,na livadi,njivi,nema sta da se rusi.Zemljotres nije moguce predvideti krakorocno,sve zavisi od desavanja ispod cvrste zemljine kore kao sto je kretanja tektonskih ploca,zemljotres je oslobadjanje energije ispod cvrste zemljine kore.

(четвртак, 28. нов 2019, 22:52) - Томислав Штутгарт [нерегистровани]

Птање свих Питања!!!

Питате; Зашто је немогуће тачно
предвидети Земљотрес право Питање.
А моје Питање је: Дали ми неко може
рећи зашто се ти Земљотреси дешавају
само на насељеним местима? Никада то
нисам мого да схватим.