Ко има право на породичну пензију

Министар Зоран Ђорђевић изјавио је да је изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању предвиђено да право на породичну пензију могу да остваре и особе које су живеле у ванбрачној заједници, чије се постојање утврђује у ванпарничном поступку.

Образлажући измене закона, Зоран Ђорђевић је навео да се у делу остваривања права на породичну пензију ванбрачна заједница изједначава са браком.

"У циљу спречавања евентуалних злоупотреба које могу да настану фиктивним закључивањем брака и фиктивном ванбрачном заједницом, посебном нормом се прецизира да супружник или ванбрачни партнер преминулог могу да остваре право на породичну пензију уколико су брак, односно ванбрачна заједница, трајали најмање три године или ако са умрлим осигураником имају заједничко дете", прецизирао је Ђорђевић.

У изменама Закона наводи се и да ће се пензије, почев од јануара 2020. године, усклађивати у проценту који представља збир половине процента промене потрошачких цена и половине процента промене просечне зараде, без пореза и доприноса".

Предложеним изменама закона утврђује се да је издвајање за ПИО фонд обавезно, а да пензијски систем чине и добровољни пензијски фондови и пензијски планови који се уређују посебним законом.

Изменама закона уређује se и статус особа које раде на територији Србије за страног послодавца који нема регистровано предузетништво или представништво у нашој земљи.

"Та категорија лица се уводи у осигурање у својству осигураника самосталних делатности", објаснио је Ђорђевић.

Законом су предвиђене и новине које се односе на полицијске службенике, који се изједначавају са професионалним војним лицима у случају настанка инвалидности, јер им се оставља могућност да обављају друге послове који нису полицијски.

Изменама Закона прописано је и да се право на специјална помагала за читање и писање убудуће уређује прописима о здравственом осигурању. 

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 29. нов 2019, 19:46) - Zorica [нерегистровани]

Penzija

Hvala bogu i novim odlukama da će se priznati vanbračna zajednica. 30godina smo živeli u vanbraččnoj zajednici imamo i dvoje dece. Bili smo srećniji nego neki u braku.

(петак, 29. нов 2019, 17:42) - anonymousMina [нерегистровани]

Pitanje

Nisam protiv za one koji imaju validni dokazi o stvarnoj zajednici a ne u braku na papiru

(четвртак, 28. нов 2019, 17:55) - anonymous [нерегистровани]

Злоупотребе на видику...

Да ли у ванбарчној заједници партнери морају живети на истој адреси да би се признало право на пензију и наслеђивање, пошто у браку не морају?