Да ли су угинуле рибе из Великог бачког канала продаване на пијацама

Постоје сумње да су се угинуле рибе из Великог бачког канала продавале на пијацама. Надлежни кажу да су инспекције појачане и упозоравају да рибу не треба куповати од нелегалних трговаца већ само у регистрованим рибарницама.

Дописник РТС-а био је у Бечеју где још има угинулих риба. Каже да се страхује да су се такве рибе из Великог бачког канала продавале на пијацама и да су подавци тврдили да нису отроване већ "само ошамућене".

Председник Удружења риболоваца "Шаран" Предраг Стојков рекао је за РТС да се одређена количина риба, у дану када се догодио помор, заиста нашала у продаји. Указао је на то да риба на пијацама не сме да се продаје мимо затворених простора и рибарница.

Стојков каже да сви који купују рибу ван таквих простора - ризикују. Додаје и да је риба мимо рибарница увек дупло јефтинија и да се то и сада дешавало.

"Прича се да је од Србобрана до Бечеја цена била дупло нижа него у рибарницама", рекао је Стојков.

Објашњава да риба није затрована већ је остала без кисеоника и да је на службама да утврде да ли је таква риба исправна, али да је сигурно да су је неки носили и продавали.

Појачане инспекције 

Душан Љуштина из Управе за ветерину рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да је упознат са случајем и да је инспекција Јужнобачког округа одрадила посао, узела узорке и послала их на анализу.

Потврдио је да није реч о тровању већ о дављењу услед недостатка кисеоника.

Љуштина је истакао да је "Водама Војводине" наложено да сву помрлу рибу повуку из воде и униште.

Истиче да се раде појачане контроле у продавницама и маркетима и понавља савет да се риба купује само у регистрованим објектима а никако од продаваца из "гепек аутомобила".

Истиче да такви продавци, кад виде инспекцију, пакују се и одлазе.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 22. нов 2019, 15:55) - Ivan Zgrozeni [нерегистровани]

Riba

je ostala bez kiseonika i ugusila se u vodi, isto kao sto bi se ugusila i da je bila van vode. Razlog gusenja je taj sto su organske materije bacene u vodu pocele da se raspadaju pod uticajem aerobnih bakterija. Riba se bez problema moze konzumirati.

(петак, 22. нов 2019, 13:47) - anonymous [нерегистровани]

Sumnja da će završtiti na trpezi, a za pomor nikog nije briga.

Ko je kažnjen za trovanje ribe?

(петак, 22. нов 2019, 11:17) - Рауш [нерегистровани]

Тражити узроке у Врбасу и Кули

Ово загађење Великог Бачког Канала није ништа ново, то је комунистичко наслеђе које још није решено.