Набавка још најмање 10.000 доза вакцина против грипа

У домовима здравља у Србији скоро су потрошене све дозе вакцина против сезонског грипа, а у наредном периоду биће набаљено још најмање 10.000 доза, сазнаје Танјуг у Министарству здравља.

Имунизација против сезонског грипа у нашој земљи почела је 15. октобра и за сезону је набављено око 300.000 доза вакцина, што је за 50.000 више него прошле године.

"Заинтересованост грађана за вакцинацију против грипа значајно је већа него претходних сезона, и важно је да ће бити набављење нове колицицне како би обухват вакцинисаних био још већи", рекла је недавно за епидемиолог Инститита за јавно здравље Србије "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић.

У свим домовима здравља у Србији ове године било је веће интересовање за имунизацију него претходних година што, како кажу лекари, потврђује да се враћа пољуљано поверење у вакцинацију и да грађани коначно слушају "реч струке", а не појединаца који шире неистине на друштвеним мрежама.

Право да добију вакцину о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање имају хронични болесници, затим особе са метаболичким и кардиоваскуларним тегобама, бубрежни болесници, гојазне особе, труднице, деца са честим опструкцијам плућа.

Важно је да вакцину приме и они који су због природе посла у сталном контакту са људима, нарочито медицински радници.

И док су у Србији скоро потрошене све дозе вакцина, поједине земље у региону тек сада почињу са вакцинацијом. Примера ради, Северна Македонија тек сутра почиње са имунизацијом. Како је објављено на званичном твитер налогу македонског министарства здравља набавили су 28.000 доза вакцина на 2,1 милион становника.

У поређењу са нашом земљом која је на седам милиона становника набавила око 300.000 вакцина и стиће нова транша од најмање 10.000, то значи да је Србија по поглави становника набавила три пута више доза.

Вирус грипа још није лаботраторијски потврђен у Србији, али је због неуобичајено топлог времена за ово доба године заблежен повећан број респираторних инфекција и сваке недеље бележи се између 3.000 и 5.000 новооболелих.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 21. нов 2019, 16:28) - anonymous [нерегистровани]

Transparentnost

Lepo je imati vakcine ali neko debelo zaradjuje na tome. Ceo proces nabavke i potrosnje je netransparentan a sumnjivo je cim se ovoliko prica o potrebi za vakcinacijom u medijima. Grip je opasan ali ne toliko koliko se prica u javnosti. Verujem da bi procenat smrtnosti bio isti cak i da se ne nabavi nijedna vakcina.