Београд кандидат за зелену престоницу Европе

Градоначелник Зоран Радојичић изјавио је да се Београд кандидовао за зелену престоницу Европе за 2022. годину и додао да очекује да ће главни град Србије у наредним годинама успети да освоји то престижно признање.

Зоран Радојичић је за Танјуг рекао да се за ту награду кандидовало 18 градова из десет земаља – четири града из Пољске, три из Француске и Италије, а међу њима су и велики градови попут Будимпеште, Лиона, Софије, Загреба, Београда.

"Конкуренција је јака, али верујем да ћемо наредних година достићи жељено признање да Београд буде зелена престоница Европе", рекао је Радојичић.

Како је навео, ове године зелена престоница Европе је норвешки Осло, а следеће године Лисабон, главни град Португалије.

"Реч је о градовима који посвећују дужну пажњу еколошком аспекту. Љубљана је успела после десет година учествовања у припреми за добијање признања, надам се да ћемо ми успети раније", истакао је Радојичић.

Критеријуми за добијање признања су различити, наводи, а међу њима пре свега квалитет воде, ваздуха и земљишта, као и други утицаји на климатске промене и екологију, ефикасно коришћење енергије, коришћење обновљивих извора енергије, питање биодиверзитета итд.

"У питању су многе ствари које се тичу здравије средине и здравијег животног окружења. Већ наредне године у оквиру овог такмичења имаћемо низ активности посвећених екологији у нашем граду. Мени је наравно важно да добијемо ову престижну титулу у годинама које су пред нама, међутим, у овом моменту ми је још важније да смо ушли у цео процес. Циљ је да наш град буде здравији и зеленији и верујем да ћемо утицати на побољшање квалитета живота Београђана", закључио је градоначелник Београда.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 19. нов 2019, 13:52) - anonymous [нерегистровани]

razne mere neophodne

metro sto pre, zabrana automobila u centru, zabrana pusenja u prostorijama, itd,itd

(уторак, 19. нов 2019, 13:24) - anonymous [нерегистровани]

sada

Do pre 30 dana je bio najzagadjeniji grad (ispred Kineskih megalopolisa pa cak i iznad Sarajeva) u svetu!!!

Jedino neki carobni stapic da narucite na e-bay pa da okusom pokusom to ucinite.

(уторак, 19. нов 2019, 12:09) - anonymous [нерегистровани]

Siva prestonica

Beograd je, po zagadjenju vazduha, siva prestonica. I to ne Evrope, vec celog sveta.