Храмови на Косову и Метохији завештај за будућност

Српска православна црква данас слави Дан Светог Димитрија, у народу познат као Митровдан. Празник је посвећен заповеднику Солуна из трећег века, који је погубљен због ширења хришћанства. У Србији су му посвећени многи храмови.

Звона Пећке Патријаршије светиње у Руговској клисури, подно Проклетија најављују божију службу. Манастирско сестринство радује се расељеним Србима са којим велича једну од храмовних слава. Светом Димитрију посвећена је задужбина архиепископа Никодима из 14. столећа.

"Хвосно у коме се налази Пећка Патријаршија је освештана земља Светог Саве. Место стварања српске културе, која је била на нивоу европске културе, јер је она баштинила најзначајније резултате византијске културе", наводи Драгиша Бојовић, професор Средњовековне књижевности.

Срби на северу Косова, у Косовској Митровици, величају заштитника града Светитеља Димитрија, коме су на месту где је некада била средњовековна светиња, подигли велелепни храм. Подигнут је према пројекту архитекте Предрага Ристића, а осликавање је дело иконописца Анастасија Радовића.

"Показало се то у прошлости, показује се данас а још више ће се показивати у будућности да Срби на Косову и Метохији немају јачих стубова, немају чвршћег темеља него што су српске задужбине па чак и разрушене само у темељима, оне су знак могућег васкрсења", додаје Бојовић.

Од изузетног значаја су храмови у којима се свакодневно служи литургија, ту се слави живот и светкују обичаји.То представља најбољи завештај за будућност православаца у Метохији и на Косову.

број коментара 0 Пошаљи коментар