Лапље Село, додељени кључеви нових станова

У Општини Грачаница ове недеље стамбено су збринуте 24 породице. Станове у Лапљем Селу добиле су породице из категорије социјално незбринутих, а има и младих брачних парова. У Општини је у изградњи још 36 станова.

Једни су на стан чекали шест, други 10, а трећи од мартовског погрома 2004. године, када у своје куће у Косовом Пољу, Обилићу, због непријатељског окружења нису могли да се врате.

"Од 17. марта 2004. године стално смо мењали станове и сад је срећа и задовољство, и сада знамо да смо на једном месту", каже Невенка Рикало из Косовог Поља.

Уместо да улажу у образовање своје деце и побољшање услова њиховог живота, много су новца последњих десетак година поједине српске породице потрошиле плаћајући кирију.

"Имаћемо дом да га уређујемо и сређујемо како нама одговара, живећемо супруг и ја и две девојчице",  каже Јелена Радић.

Јовица Миљковић каже да су после 14 година добили стан и да ће сада моћи мирно да живе. Милица Ђукић каже да је приватно шест година живела у Лапљем селу и да је сада задовољна.

Грачаница је након рата израсла у највећу српску општину јужно од реке Ибар. У двдесетак насеља има интерно расељених, младих брачних парова и социјално угрожених.

"Нећемо стати на овоме има још планова за остале породице којима треба помоћ, кренули смо изградњу још 36 стана у самом месту Грачаници", каже Срђан Поповић, председник општине Грачаница.

Градњу 24 стана осим општине Грачаница, финансијски је помогло и Министарство за локалну самоуправу. Станови су површине од 43 до 54 квадрата.

број коментара 0 Пошаљи коментар