Ватрогасци-спасиоци за десет година спасили 25.000 живота

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је, поводом 10 година од оснивања Сектора за ванредне ситуације, да су ватрогасци-спасиоци у последњој деценији спасили 25.000 људи и истакао да су они понос и хероји Србије.

Према речима министра Стефановића реч је о импресивним резултатима.

"Двадесет и пет хиљада спасених људи је импресиван број и ко зна какве би последице биле да ови храбри људи нису увек ту када је потребно. Зато хоћу да и данас кажем велико хвала свим људима из Сектора за ванредне ситуације", поручио је Стефановић.

Ватрогасцима-спасиоцима уручена су 73 нова возила, 55 чамаца, 32 приколице и 24 ванбродска мотора који ће, како је навео Стефановић, бити распоређени у ватрогасно-спасилачке јединице широм Србије.

Реч је о набавци у оквиру пројекта ''Хитне санације од поплава'', који се реализује у сарадњи са Светском банком, Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде и Канцеларијом за управљање јавним улагањима, саопштио је МУП.

Министар је истакао да никада не смемо заборавити ватрогасце-спасиоце који су дали своје животе за безбедност грађана Србије.

"Не смемо да заборавимо жртве тих људи, али ни свакодневна одрицања ватрогасаца који спасавају људе у поплавама, пожарима и у свим другим ванредним ситуацијама", рекао је Стефановић.

Према његовим речима, обавеза је државе да се овим људима одужи кроз даље унапређење њиховог положаја, услова рада, набавку нових возила, униформи и опреме.

Поред нове опреме и возила, Министарство унутрашњих послова, како је рекао Стефановић, брине и о јачању капацитета Сектора за ванредне ситуације и у људству.

"У последње две године примљено је 257 нових ватрогасца, а у току је обука још 200 који ће до краја године обући униформе и придружити се колегама на терену", рекао је Стефановић.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић навео је да је, десет година након реорганизације Сектора за заштиту и спасавање у Сектор за ванредне ситуације, огромним радом и улагањем овај сектор постао модерна европска служба која бележи добре резултате како у земљи, тако и у иностранству.

Марић је указао да се пожари, поплаве, земљотреси, клизишта и снежни наноси могу догодити свуда, у сваком моменту и без упозорења и да је стога приоритет СВС-а висока професионалност и могућност благовременог реаговања.

Начелник Сектора за ванредне ситуације рекао је да је поносан на ватрогасце-спасиоце, на напоре које су уложили, храброст, залагање и пожртвовање које су показали у више од милион и двеста хиљада интервенција у последњих десет година.

број коментара 0 Пошаљи коментар