За обнову дворца Хертеленди 360 милиона динара

После више од 169 година од када је изграђен дворац Хертеленди у Бочару, у општини Нови Бечеј, почела је реконструкција и доградња постојећих објеката и изградња нових, за шта је Покрајинска влада издвојила 361 милион динара. Након реконструкције, дворац ће бити отворен за децу предшколског и нижег школског узраста, из целе Србије.

Неугледни призор споменика културе до идућег лета требало би да замени стари сјај дворца старог 169 година. Најмлађи, из целе Србије, овде ће моћи да бораве неколико дана и упознају се са историјом и традицијом ових простора. Рок за завршетак радова је 270 дана.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је да су после дугог чекања започети радове на изградњи објекта.

"Градимо нови објекат, за смештај 120 деце у једној групи. Градимо једну малу салу за спортске активности, реконструишемо парк на површини од готово шест хектара", наводи  Мировић.

Овакав објекат, додао је Мировић, АП Војводина никад није имала.

"Показаћемо да смо способни да изградимо овај објекат који ће деци бити на располагању следеће школске године, и у ком ће се отворити нова радна места", навео је Мировић.

Биће отворено и 20 нових радних места у селу где живи око 1200 становника.

"Ово је питање од животног значаја за мало место какав је Бочар. И ако буде предузетничког духа у становницима, верујем да ово село заиста може да заустави даље пропадање", наводи Саша Максимовић, председник Општие Нови Бечеј.

Радови на реконсрукцији су почели 2011. и никада нису завршени. Због проневере новца случај је на суду, а према налазу судског вештака, на овом пројекту нестало је 50 милиона динара.

"За сада немамо готово ниједан судски епилог. Неке су ствари у процедури у тим мрачним каналима на путу тужилаштво-суд, али надам се да ће правда доћи и да ће правда осветлити онај црни период до 2016. године", истиче Мировић.

Нови вишенаменски комплекс Хертеленди ће обухватати различите садржаје намењене деци предшколског и нижег школског узраста који ће омогућити  реализацију програма образовања, одмора и рекреације, и боравка у природи.

Дворац је 1850. године изградио Јожеф Хертеленди у облику је ћириличког слова П, имао је 17 соба и све потребне помоћне просторије, као и велики парк опасан зидинама. До 2005. године у овом дворцу била је смештена психијатријска болница, након чега је напуштен. 

број коментара 0 Пошаљи коментар