Министар у инспекцији – затекао 20 радника "на црно"

У ванредном инспекцијском надзору министар за рад Зоран Ђорђевић и директор Инспектората за рад Стеван Ђуровић затекли 20 лица на раду "на црно".

Инспекција је обавила 49 надзора у Смедереву и Лазаревцу у ноћи између суботе и недеље.

Министар казе да је у претходних 15 дана испекција радила појачано и да је извршено 985 надзора у другој и трећој смени током којих је затечено 20 нерегистрованих субјеката и 362 лица на раду "на црно" међу којима је било и страних држављана без радне дозволе у Србији.

"Опсежним инспекцијским надзорима трудићемо се да искоренимо рад на црно, сузбијемо сиву економију и омогућимо позитивнију климу за послодавце који раде у складу са законом, али и омогућимо радницима сва права која им припадају", рекао је Ђорђевић.

Ђуровић је објаснио да испектори врше надзоре по систему ротације и додао да се код ванредних надзора не зна ко ће где вршити надзор што смањује могућност за малверзације.

"Инспекција рада је у претходном периоду постигла одличне резултате. Сви који не раде у складу са законом добиће максималне казне", поручио је Ђуровић.

Оваква пракса биће настављена и у наредном периоду са циљем сузбијања сиве економије, наведено је саопстењу Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 23. сеп 2019, 08:03) - Bob [нерегистровани]

Nije nego

Vise im se isplati da plate kaznu, nego 5 radnika da prijavi i placa sve doprinose.

(недеља, 22. сеп 2019, 18:12) - anonymous [нерегистровани]

Isto

Nema nista od toga. Platice neku minornu kaznu za kolicinu novca koju poseduju i teraj opet dalje. Jednog, samo jednog da zatvore na 2-3 godine robije, da mu sruse objekat a one sto rade na crno isto u zatvor, caskom bi se opravili da rade kako valja.