Превентивни прегледи, без књижица и заказивања

У већини градова до 16 часова организовани су бесплатни превентивни прегледе током којих ће грађани моћи да обаве прегледе без заказивања и без здравствене књижице. Радиће се пет врста превентивних прегледа. ЕКГ и мерење крвног притиска, контрола гликемије и тумор маркера, ултразвук абдомена и ОРЛ прегледи.

Интересовање грађана је велико од јутарњих сати а најбројнији су пензионери који су највише заинтересовани за преглед абдомена, ЕКГ и ОРЛ.

У Лозници прегледе заједно организују Општа болница и Дом здравља а ангажовано је више од 50 медицинских радника.

"Преко три хиљаде људи је до сада прегледано у Лозници путем бесплатних превентивних прегледа. Око 10 одсто је упућено на даљу дијагностику или лечење. Велки је одзив грађанам и то углавном старији грађани, односно пензионери", каже директор Опште болнице у Лозници Милан Тодоровић.

На превенивне прегледе долазе и људи из околиних села и места који током недеље због обавеза на послу или домаћинсту нису у могућности да дођу.

И поликлиника Клиничког центра и Клинички центар Србије су међу 216 здраствених установа који данас организују прегледе.

"Као и у претходних 14 акција обезбедили смо довољан број лекара. Кад је реч о поликлиници овде је 10 кардиолога плус два лекара који ће обављати додатне прегледе срца односно ултразвук уколико за то буде индикације. Отворена је централна лабараторија и посао је добро организован и пацијенти већ после сат времена могу да преузму анализе. Ту су и специјалисти из области гастроентерологије, радиологије и ОРЛ", рекла је за директорка Поликлинике КЦС Снежана Половина.

број коментара 0 Пошаљи коментар