Кинески полицајци у патроли са српским

Прва заједничка патрола српске и кинеске полиције почела је са радом на неколико локација у Београду. Осим у престоници, кинески полицајци ће са српским колегама патролирати и у Новом Саду и Смедереву.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да ће заједничке патроле српске и кинеске полиције олакшати комуникацију са великим бројем кинеских туриста који долазе у нашу земљу, саопштио је МУП.

"Заједничке мешовите патроле биће распоређене на више локација у Београду, у Кнез Михаиловој улици, на Калемегдану, Тргу републике, новобеоградском Блоку 70 и на аеродрому 'Никола Тесла'", прецизирао је Стефановић, који је у Кнез Михаиловој улици са амбасадорком Народне Републике Кине Чен Бо присуствовао презентацији почетка рада заједничких патрола.

Објаснио је да су патроле формиране на основу споразума који је у Београду потписао са министром јавне безбедности Џао Кеџијем и додао да ће се, тренутно у пилот-пројекту, шест полицајаца из Кине смењивати у патролама у Београду, Новом Саду и Смедереву.

Министар је истакао да се број кинеских туриста који посећују нашу земљу стално повећава и да се до краја овде године очекује пораст од готово 40 одсто у односу на претходну, због чега је, како је навео, рад заједничких патрола изузетно значајан, јер ће допринети лакшој комуникацији и већој безбедности.

"Наша два народа повезује челично пријатељство и Србија никада неће заборавити да је Кина била уз њу у најтежим тренуцима. Кина и данас снажно подржава наше виталне националне интересе, а Република Србија апсолутно подржава политику једне Кине", истакао је Стефановић.

Према његовим речима, захваљујући председницима Србије и Кине, Александру Вучићу и Си Ђинпингу, између две земље успостављено је стратешко партнерство које је довело до снажних кинеских инвестиција у нашу земљу, које су омогућиле нова радна места и побољшање наше економије.

"Поред инвестиција у нашу привреду и инфраструктуру, ми снажно сарађујемо и на свим стратешким пољима везаним за развој и јачање наше две земље. Због тога желимо да се захвалимо Народној Републици Кини што је Србију препознала као свог поузданог и искреног партнера", рекао је Стефановић.

Истакавши да је поносан на сарадњу у области безбедности између две земље, Стефановић се захвалио министру јавне безбедности Џао Кеџију, који је први министар јавне безбедности Народне Републике Кине који је посетио Србију.

Амбасадорка Кине Чен Бо нагласила је да се последњих година свеобухватно стратешко партнерство Кине и Србије брзо развија, као и да велики број кинеских туриста посећује Србију.

"Како би још боље осигурали безбедност грађана две земље, кинеска и српска влада одлучиле су да формирају заједничке полицијске патроле, што показује да је сарадња две земље у области спровођења закона достигла један нови ниво", рекла је Чен Бо и изразила очекивање да ће и српски полицајци у блиској будућности бити на улицама Кине.

Прецизирала је да ће током боравка у Србији кинеска полиција радом у заједничким патролама помагати српској полицији кроз успостављање хитне телефонске линије за пријаве на кинеском језику, обилазак места где живе кинески грађани, као и обиласком кинеских предузећа и институција.

"Од ступања на снагу безвизног режима између Кине и Србије дошло је до великог пораста броја кинеских туриста који посећују Србију", рекла је Чен Бо и изразила уверење да ће кинески полицајци бити не само чувари безбедности већ и амбасадори пријатељства две државе, као и да ће њихов долазак додатно зближити два народа.

број коментара 11 Пошаљи коментар
(четвртак, 19. сеп 2019, 12:07) - anonymous [нерегистровани]

Sta ce tek Nemacka morati da uvede kad nama ne dostaje policije s znanjem stranog jezika??

Ako je ovako u Srbiji(??), onda ce u Nemackoj morati da uvedu prvo turske, pa naravno srpske, hrvatske, bosanske, makedonske,sirijske,indijske,kineske i naravno africke i japanske policajce....

(четвртак, 19. сеп 2019, 08:55) - anonymous [нерегистровани]

Nema prijatelja u politici!

Samo interesi, pobogu!

(среда, 18. сеп 2019, 20:40) - Sasa [нерегистровани]

Iskreno

Podrzavam svaki vid saradnie sa prijateljima !

(среда, 18. сеп 2019, 20:21) - anonymous [нерегистровани]

Zašto vam to smeta?

Onima kojima ovo smeta i koji to smatraju kolonijalizmom, poručujem: malo više političkog i drugog obrazovanja i znanja ne bi škodlo.

(среда, 18. сеп 2019, 16:20) - Dule [нерегистровани]

Kolonijalni komunizam

Ovo je jos jedan dokaz kako Kina polako ali sigurno postaje kolonijalna sila.Pola Africkog kontinenta je njihovo a evo i Srbija drage volje prihvata da joj se po teritoriji setaju kineski policajci.Pa ako je problem u komunikaciji sa tim "ogromnim brojem turista "zasto nisu lepo zaposlili prevodioce u policiji nego ovako,zalosno.

(среда, 18. сеп 2019, 15:21) - anonymous [нерегистровани]

presporo

U hrvatskoj ovo odavno funkcioniše. Na žalost naš sup koji je i dalje jednom nogom u titoizmu sporo prihvata novine. Osim feminizma i smanjivanja prava Srbinu da poseduje i nosi lično naoružanje, tu smo prvi.

(среда, 18. сеп 2019, 15:10) - Aleksandra [нерегистровани]

....

Polako ali sigurno prodajemo nasu zemlju.

(среда, 18. сеп 2019, 14:10) - anonymous [нерегистровани]

saradnja

Svaka saradnja je dobro dosla , i dalje unapredjivati saradnju . Osobe iz Kine , koje su studirale srpski jezik treba im omoguciti da dodju u Srbiju i da rade u nekoj firmi ili instituciji i obratno , osobe koje su studirale kineski jezik , da dobiju posao u Kini nekoliko godina . I jedni i drugi naucili bi mnogo i nadam se bili najbolji ambasadori svoje zemlje . Mislim da bi Srbija imala mnogo vise koristi . Kina je ogromna drzava i treba ih uvazavati i postovati zato sto postuju i uvazavaju Srbiju . Srbija ima manje stanovnika od jednog veceg grada u Kini . Mislim da se Kina nikad nije ponasala prepotentno zbog razlike u velicini . Dobro je da ima drzava kao sto je Kina

(среда, 18. сеп 2019, 12:32) - anonymous [нерегистровани]

Rekao bih...

Interesantno....ali nije losa ideja.

(среда, 18. сеп 2019, 12:29) - anonymous [нерегистровани]

Mozda

Nam uvedu red i disciplinu na ulice...pa ko šara grafite po fasadama....odma u zatvor....nasi nikad ni jednog uhvatili nisu...a fasade ruglo