Насиље у породици се не смањује, жртве најчешће жене

У Србији се годишње идентификује више од 100 могућих жртава трговине људима – упозорење је на Међународни дан сећања. Жртве су радно и сексуално експлоатисане и присиљаване да чине кривична дела. Велики проблем је и породично насиље, чије су жртве најчешће жене, а које се не смањује упркос добрим законима и превентивним мерама.

За седам месеци, у породичном насиљу убијено је 15 жена.

Мало је жена које оставе насилника после првог шамара. Спас обично потраже тек када више не могу да трпе вишегодишње малтретирање.

"Нисам знала коме да се обратим сем Сигурној кући. Ћутала сам, јер ме је мало било срамота. Са њим не може да се разговара, тако да баш ничију подршку и помоћ нисам имала", прича Невена која је била жртва породичног насиља.

У Сигурној кући у Новом Саду тренутно борави пет мајки и 11 деце. Двоје сада креће у први разред.

Жене се насилнику враћају због страха 

Многе жене често остају у Сигурној кући и дуже од шест месеци.

"Одређени број жена захтева подршку и након боравка у Сигурној кући. Центар за социјални рад и водитељ случаја реализују друге облике заштите за такве жене", објашњава руководитељка Сигурне куће у Новом Саду Нада Падејски Секеровић.

Руководитељка каже да се један број жена, ипак, врати починиоцу насиља и да је тај податак поражавајући.

Насилнику се жена враћа због страха, када изгуби веру да ће је систем заштитити, када је без посла и не може да обезбеди егзистенцију себи и деци.

То је, кажу стручњаци, најгора одлука, јер се насиље, по правилу, наставља.

"Потребна помоћ медија и грађана" 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић истиче да Министарство и Влада Републике Србије желе да искорене насиље, али да им је потребна помоћ медија и свих грађана.

"Неопходна је савест свих који треба да пријаве када примете насиље. Не треба да жмуре и треба да знају да је пријављивање случаја у најбољем интересу жртве. Ми ћемо онда сигурно помоћи и заштитити жртву", наглашава министар Ђорђевић.

Насилнике, који годинама злостављају породицу и за које постоје јасни показатељи да су спремни да учине и оно најгоре, хитна мера забране приласка жртви неће зауставити, сматрају у невладином сектору.

То потврђују убиства којима је претходила пријава за вишегодишње насиље у породици, изрицање хитне мере забране приласка и кривична пријава.

број коментара 0 Пошаљи коментар