Шта наведе мајку на то да остави бебу

Сваке године судбину "остављене бебе" у Србији доживи око 200 малишана. Додуше, најчешће се бебе остављају у породилишту, али нису ретки случајеви остављених беба на улици. Шта наводи мајке и очеве да оставе своју децу?

Психолог и професорка Факултета за медије и комуникације Вера Деспотовић каже да је прича сваке жене специфична, али да најчешће на одлуку да остави бебу наводи сплет различитих фактора.

Жена која то учини је најчешће лошег социо-економског статуса, нема партнера, као ни подршку своје породице.

"Дете буде зачето, мајка одлучи да га роди, али после неког времена он је напусти. Она остане сама, а изостане и подршка шире породице. Она се суочава са тим да не може сама да се носи са материнством. Родитељи јој кажу 'не долази ми кући'", рекла је Вера Деспотовић.

Указује да се у Србији неретко живи у патријархалном систему вредности.

"Родитељи из мале средине, када се то догоди, питају шта ће друштво да каже и то онда надјача емоције", рекла је Деспотовићева.

Током психотерапеутске праксе је имала случај 25-годишње жене која је мислила да ће одгајити дете са партнером, али он је отишао. Рекла је да би оставила бебу, али да нема где. Вера Деспотовић је онда разговарала са широм породицом девојке, који су најпре били љути и осећали се осрамоћени, али се након неколико разговора све добро завршило.

До остављања детета често долази управо због изневерених очекивања.

"Када сам разговарала са тим женама, оне су очекивале да ће мушкарац прихватити дете и да ће бити заједно. Недовољно се о томе разговара када се зачне, подпразумева се да ће он током времена прихватити очинство. На крају они кажу да не желе то дете, да су то одмах рекли, али да је жена мислила да ће се развити емоције", објаснила је Деспотовићева.

Истиче да је контрацепција обострана одговорност и да се прекасно или недовољно зрело разговара о плановима – где ће живети, ко ће издржавати породицу. Многе жене очекују да ће беба учврстити везу, али се то не догоди.

Деспотовићева сматра да током одрастања и адолесценције у средњим школама треба увести предавања о томе како планирати породицу, о контрацепцији, како реаговати када дође до зачећа и како оснажити жену да се јасно са тим питањем суочи и донесе адекватну одлуку.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(петак, 23. авг 2019, 12:30) - Петрија [нерегистровани]

Учинит све...

Ово је тешка одлука, али ипак боља од абортуса.Држава би морала да пружи помоћ женама, које нису спремне да у први мах прихвате своје тек рођено дете.Неопходно је организовати прихватилишта за такве одојчад, а у међувремену покушати да путем стручних лица или ангажовањем свештеника, са убеђивањем мајке да она промени своју одлуку..И маните нас са претераним планирањем рађања, контрацепцијом и слично.Требају нам деца...

(петак, 23. авг 2019, 11:46) - anonymous [нерегистровани]

Nije nego

Kao narod dosta smo zastranili.Od zapada smo uzeli i prihvatili ono najgore.Na TV stalno serviraju price tipa:udada imala je romansu sa ozenjenim ili sa 45 pozeljna udavaca ili napustila osnovnu skolu i uspela u zivotu, itd.Idoli ovoj deci su kojekakve nepismene starleteili pevacice ili ti kojekakve blogerke.Umesto da se takvima zabrani pristup medijima, oni su na svim naslovnim stranama novina i non stop na televiziji.

(петак, 23. авг 2019, 11:12) - Boris [нерегистровани]

Valjda i oca?

Nije samo majka u pitanju, e?

(петак, 23. авг 2019, 11:01) - anonymous [нерегистровани]

Стратегија?

А да држава подржи ту студенткињу која жели да роди?Да подржи младе студентске парове, који се одлуче за абортус само зато што их нико не подржава?Ако млади добију подршку тад кад им природа подари потомство, неће је касније тражити за вештачку оплодњу.Зар држава не уме да изведе просту рачуницу?