Случај породиље из Београда стартешки важан – појединац не сме да буде изнад закона

Појединац не сме да буде изнад закона а држава мора да користи механизме за заштиту грађана и грађанки од дискриминације, поручила је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић поводом случаја породиље која је послодавцу месечно давала више новца него што је њена плата. Министар рада Зоран Ђорђевић каже да Министарство има дужност да поступа у сваком од таквих случајева.

Пре две недеље РТС је отркио проблем породиље из Београда, која је послодавцу месечно давала више новца него што је њена плата, како би била пријављена. Снежана Пешовић је, да подсетимо, послодавцу давала 30.000 динара месечно, а од њега добијала плату од 26.000. Осим тога, дала му је 104.000 динара за доприносе и део зараде, а он их није уплатио.

Новинарка РТС-а Сунчица Максимовић, која је открила тај случај, рекла је гостујући у Јутарњем програму да је Снежана и даље на породиљском, да није добила отказ јер по закону то не може. Она добија месећну накнаду од 10.633 динара.

Међутим, Сунчица Максимовић истиче да Снежани породиљко истиче 13. септембра и да је, када је потписала уговор о раду истог дана потписала и уговор о бланко отказу, због чега њен радни однос може да престане већ 14. септембра.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић истакла је да појединац не сме да буде изнад закона и да држава мора да користи механизме да заштити све грађане и грађанке од дискриминације и пошаље поруку да се повреде права санкционишу.

Како је рекла, служба Поверенице је препознала случај Снежане Пешовић као стратешки важан, јер преко њега може да се пошаље порука да је дискриминација забрањена. Због тога је искористила овлашћење и поднела тужбу суду.

"Ми то зовено стратешким парницама", рекла је Јанковићева.

Додаје да није изненађена јер већ неколико година добија највећи број притужби због дискриминације на тржишту рада.

Ипак, додаје да се Снежанин случај може назвати драстичним јер се ради о вишеструкој дискриминацији и повреди неколико права и закона.

Министар за рад, запошљавање, борачку и социјалну политику Зоран Ђорђевић је истакао да постоје случејеви као Снежанин и да Министарство има дужност да поступа у сваком од тих случајева.

Дa би се показала озбиљност и одлучност у борби против диксриминације, покренут је посебан број телефона на који мајке и труднице могу да се жале.

Како је рекао, већ је било 32 појачана надзора и два случаја су већ заживела на сајту Министарства.

"То је један од начина, поред прекршајног и кривичног гоњења, да упознамо медије и да виде да смо одлучни у борби. И да нико није изнад закона и да сви заједно станемо у борбу против тога", истакао је министар.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 14. авг 2019, 17:01) - anonymous [нерегистровани]

Zašto

Zašto se uporno krije ime ovog poslodavca ?

(среда, 14. авг 2019, 12:29) - anonymous [нерегистровани]

Ovo nije

pojedinac ovo je opsta zaraza

(среда, 14. авг 2019, 11:54) - milun gubar mladenovic [нерегистровани]

vise ili manje, zar to nije svejedno?

Postovani urednice, zar je bitno koliko je gospodja davala svom poslodavcu? Bitno je da u Srbiji nije retka pojava da poslodavci OTIMAJU radnicima deo plate, pa vidite neki uzmu i celu platu, pa i vise od toga..! E, to je posao za Vas //medije//, kao i za pliticare u opoziciji, i nije bitno da li je vise ili manje, bitno je da ohrabrite gradjane da prijave, a zatim da ih podrzite u borbi za svoja prava... i to ne pojedince vec redom...