Авио-компаније забринуле туристе који иду у Египат, шта кажу у Јути

Авио-компаније "Бритиш ервејз" и "Луфтханза" суспендовале су летове за Каиро док, како кажу, не заврше процену безбедности. Мере предострожности су неопходне, тврде у британском Форин офису, јер у овом тренутку постоји повећан ризик од терористичког напада. Српски туристи који су ове године поново у већем броју за одмор изабрали Египат, нису угрожени, кажу у Јути. Не очекују ни забрану летова из Србије.

Без детаља, Форин офис је туристе упозорио да избегавају Северни Синај због, како наводе, континуираних криминалних активности и терористичких напада на снаге безбедности. Туристе је, ипак, више забринула обустава летова "Бритиш ервејза" и "Луфтханзе".

"Нисмо добили никакву корисну информацију, нити савет како на алтернативни начин можемо да стигнемо тамо", рекао је један од туриста.

Информација од "Бритиш ервејза" је да неће летети ка Египту наредних седам дана, а "Луфтханза" бар 24 сата.

За српске туристе који планирају да путују на ову дестинацију, на снази је и даље зелено светло, кажу у Јути.

"Према информацијама које ми имамо са лица места, нема никаквог разлога да на било који начин буду узбуђени наши путници који се налазе у Египту, па и они који планирају да иду у Египат овог лета с обзиром на то да се не разматра никаква одлука о ускраћивању чартер летова", рекао је Александар Сеничић из Јуте.

Први сигнал да дестинацију треба избегавати даје Министарство спољних послова. У Министарству туризма то за сада не очекују и појашњавају – ни у том случају путовања нису забрањена.

"Препорука није обавезујућа, те одлука да ли ће путовати јесте на туристима", истиче Вера Божић Трафалт, помоћница министра трговине, туризма и телекомуникација.

У случају да туриста послуша препоруку министарства и реши да не путује, агенција није у обавези да му врати новац. Вето на летовање уз повраћај новца, практично може да стави само земља у коју се путује.

"Уколико нека држава донесе забрану уласка, у том случају, ако ино-партнер обештети и врати повраћај аранжмана, агенције су онда дужне да обештете наше путнике", објашњава Вера Божић Трафалт.

У Египту, према подацима Јуте, тренутно летује око 6.000 српских држављана. Око 55.000 би летовалишта на Црвеном мору могло да посети до краја сезоне.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(понедељак, 22. јул 2019, 10:25) - Маторац [нерегистровани]

Истина

Идите у село и обиђите старе родитеље. Немају они ништа од тога што ћете им послати слику из Хургаде или селфи са пирамидама.

(понедељак, 22. јул 2019, 08:24) - vladan [нерегистровани]

U Hurgadu nikada

Kako su ukusi i zahtevi razliciti!!!!
U Hurgadu, pa u Egipat uopste, vise nikada ne bih isao. Ne znam o kakvoj lepoti pricate ???

(понедељак, 22. јул 2019, 08:20) - anonymous [нерегистровани]

Egipat

Zasto bi bilo ko odgovarao za nase ljude koji vrlo dobro znaju sta se desavalo i sta se sada desava u Egiptu? Oni bi da idu da bi platili jeftinije a uzivali ali da neko drugi odgovara za njihovu bezbednost..Svasta!

Ima toliko drugih lepih destinacija, ko izabere zemlje rizika sam i preuzima odgovornost. A rizicnih zemalja ima koliko hocete, u nekom drugom smislu Brazil, Argentina, Kolumbija....

(понедељак, 22. јул 2019, 02:01) - anonymous [нерегистровани]

opasnost

Pa naravno da nece narodu da kazu da je opasno oni koji zaradjuju na tome da Srbin tamo gurne glavu u torbu. Nekog drugog ljudi trebaju da pitaju za bezbednost, ne Jutu. A od reci su mnogo bolji pokazatelj dela, a Britis Ervejz i Lufthanza da otkazu letove, to nesto znaci. Neka svako shvati kako hoce, ja ne idem.

(недеља, 21. јул 2019, 21:33) - anonymous [нерегистровани]

Egipat

U Egipat se putovalo 2009 godine tada je bio hit. Sada nebih otiso nikako vise. Egipat se promenio u veoma losem smeru. Imate Kipar ili Tursku.

(недеља, 21. јул 2019, 20:32) - Gradjanin Srbije [нерегистровани]

Istina

Svake godine idemo u Hуrgadu na letovanje. Bezbednost i nije vredno pominjanja jer smo se uverili da smo bezbedniji od velikog broja evropskih gradova... Em lepota neopisiva em sigurniji i na kraju jeftinije prodjemo nego u Grcku. A da ne pricamo da idemo na odmor a ne da vodimo racuna o hrani, lezaljkama i sigurnosti...