Ужичко коло међу кофама: КУД нема куд

Некада је свако веће предузеће имало своје културно-уметничко друштво. Дружило се, путовало и чувала се традиција. Како смо стигли до тога да су културно-уметничка друштва тренутно, углавном, бескућници?

Уместо краљевских одаја, за прошлогодишњу краљицу фолклора влага, буђ и отпали делови плафона.

Чланови једног од најстаријих културно-уметничких друштава у Европи тако вежбавају између кофа, јер кров прокишњавања, а и печурке су почеле да расту.

Али нису то једини проблеми популарног "Крсманца".

"Друштву прети гашење, односно исељавање из ових просторија, због појаве наследника који су своје право остварили над овом зградом. Тај поступак је у току, ми још увек немамо никаква званична саопштења нити изјаве поводом тога. Ми нисмо странка у поступку, јер смо ми корисници овог простора. Наш оснивач је Универзитет у Београду, међутим, ни они нису странка у поступку јер је власник овог простора град односно држава", указује Ива Радуловић, директорка АКУД "Бранко Крсмановић".

Оно од чега у "Крсманцу" страхују, већ се догодило КУД "Бранко Цветковић". Пре тачно годину дана избачени су из просторија у Сарајевској улици, које су користили више од 70 година. У марту су потписали документ о повратку у зграду, али од тог посла још нема ништа.

"Имамо папир где треба да уђемо у те просторије. Међутим постоји правни спор између синдиката и републичке дирекције око надлежности над том зградом. Апелујемо на синдикат и републичку дирекцију све могуће који могу да помогну да се то убрза јер нисмо сигурни да можемо да опстанемо још годину дана ван тих просторија", истиче Милош Бајић испред КУД "Бранко Цветковић".

Ношње закључане 

Осим што немају где да вежбају, немају ни у чему, јер су им и ношње остале закључане.

"Нажалост, ми смо вежбали у неким условима на које нисмо навикли до сада, ми смо навикли да имамо пробе управо у овим просторијама и вероватно ће први пут у историји друштва да се деси да ми играмо на улици и то без својих ношњи које су остале заробљене", напомиње Ана Мратинковић из КУД "Бранко Цветковић".

"Нажалост, та заробљена ношња није само наша, дакле неко је нама желео да помогне, помаже нам и даље, а ми не можемо да дођемо и даље до тих ношњи, у крајњем случају да оучувамо нашу традицију", додаје Александра Брадић из КУД "Бранко Цветковић".

Како би подсетили надлежне на своју ситуацију и указали на проблеме осталих културно-уметничких друштава, чланови КУД " Бранко Цветковић" заиграли су у парку на углу Немањине и Бирчанинове.

Шта каже Министарство 

Из Министарсва културе потврђено је да им је зграда у Милоша Поцерца дата у закуп на пет година по повлашћеним условима, али да се они нису вратили у просторије, јер то не дозвољавају Савез самосталних синдиката и обезбеђење.

Министарство додаје да је за спровођење решења надлежна Дирекција за имовину.

Иначе, Закон о културу прописује да јединице локалне самоуправе обезбеђују простор и средства за рад аматерских културно уметничких друштава, а Министарство преко јавних конкурса финасира програме, најчешће фестивале.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 11. јул 2019, 22:45) - anonymous [нерегистровани]

Tuga

Bio sam folkloras vise od 25 godina. Mogu da rarzumem u kakvom se emotivnom stanju nalaze clanovi (bivsi i sadasnji) ovih drustava. Kakva "slucajnost" - dva Branka! Saosecam sa njima u nadi da ce biti dovoljno razuma i da "izvesni" shvate znacaj kulture u nas i da ce se naci razumno resenje za ova dva (a mozda i za neka druga) drustva, jer oni ne neguju samo folklor, sto neki "superkulturni" nazivaju "seljackim".

(четвртак, 11. јул 2019, 07:29) - anonymous [нерегистровани]

Televizija

Televizija smatra da su KUD-ovi seljacki i da treba nekakve "bendove" sa zapada pomoci.Time mi jednostavno guramo mlade ka zapadnoj muzici jer je sramota da slusamo "seljacku". Da li grad zivi bez sela?.