Пашалић: Мала матура стресна, код деце не треба стварати неповерење

Заштитник грађана Зоран Пашалић рекао је за РТС да је покренуо поступак контроле законитости и правилности рада Министарства просвете поводом ситуације са тестовима за малу матуру од прошле недеље.

Зоран Пашалић је, гостујући у "Београдској хроници", рекао да су права детета повређена и да ће се видети ко је одговоран. Навео је да чека одговор Министарства.

Нагласио је да полиција, тужилаштво и судови раде свој део посла, и да Заштитник не улази у њихове надлежности већ да се бави оним што је његов део посла, а то су права детета.

Подсећа да је поступак покренуо на сопствену иницијативу после сазнања из средстава јавног информисања.

Када је реч о протестима деце, рекао је да је неко са њима требало да разговара јер деца могу да буду употребљена и злоупотребљена у било које сврхе.

Говорећи о објављивању имена неке деце, указао је да деца имају посебну заштиту и да је топотање за оне који контролишу рад медија.

Истиче да се већина деце за малу матуру спрема месецима и да они очекују много, да се исправе неке евентуалне неправилности које су се појавиле током школовања. Због тога су, каже, под стресом.

Ако се код деце ствара неповерење код старта, Пашалић је упитао какав ће онда бити њихов однос према заједници и држави.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 25. јун 2019, 19:25) - anonymous [нерегистровани]

Eh

Prve generacije koje su polagale prijemne za srednju skolu su oko 40 godina stari.Jesu li svoj stres preneli sad na svoju decu.jer po godinama taman imaju maturante.