Протест у Немањиној, матуранти захтевају поништавање мале матуре

Представници малих матураната договорили су се током протеста поводом одлагања теста из математике да ће у среду доћи у школе, али да неће излазити на испит и позвали своје родитеље и чланове породица да им се придруже и подрже их у протесту и захтевима да се поништи матурски испит.

После протеста испред ресорног министарства и шетње до фонтане на Славији, они су испред зграде Владе у Немањиној саопштили да ће захтевати да се поништи овогодишња матура, а ако то не буде учињено најавили су да ће сутра наставити протест испред Министарства просвете.

Претходно су се окупили испред зграде Министарства просвете због одлагања теста из математике, на кратко су ушли унутра, али тамо није био нико од надлежних ко је могао да их прими.

После тога они су кренули ка Тргу Славија где су се кратко задржали, а потом су се упутили Улицом краља Милана. 

Како су рекли раније репортеру Танјуга, они су покренули петицију у којој траже да буде укинуто полагање мале матуре и да им буде омогућено да средњу школу уписују на основу успеха из шестог, седмог и осмог разреда.

И испред шабачке школе "Николај Велимировић" окупили су се забринути родитељи.

Александра Драгутиновић каже да се све опет понавља после шест година и да се сваке године дешава неки проблем са матуром. Иситче да су деца под стресом.

"Одговрно тврдим да се деца не васпитавају само причом. Невидљиви васпитни утицају су много битнији. Питам какву им поруку шаљемо", пита се Катарина Јовановић.

Психолози саветују да треба спустити лопту.

"Деца треба да се спремају као да ће сутра заиста бити одржан испит и да они на том испиту треба да дају свој максимум", поручује Александар Бауцал, психолог и професор Филозофског факултета Универзитета у Београду.

Јутрос је одложен завршни испит из математике зато што је "процурио" тест.

Министарство: Уписивањем по бодовима шаље се погрешна порука

У међувремену, помоћница министра просвете Весна Недељковић замолила је мале матуранте и њихове родитеље да не подлежу заблуди да ће се нешто решити окупљањима и захтевима да се деца у средње школе уписују на основу бодова из основних школа.

Истакла је да као просветни радник и запослена у Министарству има увид која је разлика у критеријумима по Србији.

У Министарству просвете су рекли да је комбиновани тест безбедан и да су се на друштвеним мрежама појавили тестови од прошле године. Tврде да тест из матерњег језика није споран.

"Ако би се деца уписивала по бодовима, била би послата погрешна порука", рекла је Недељковићева за Радио Београд и истакла да је ресорно министарство спремно и способно да спреми нове тестове и да процедура иде регуларно уз овај дан паузе.

Истакла је да је ресороно минисарство реаговало на време и да је штета смањена на минимум. Штета би била већа да су деца радила тест, оценила је Недељковићева.

Апеловала је на родитеље, уз, како је рекла, разумевање стреса и бриге, да верују да је боље да деца полажу матуру, јер је равномернији и правичнији распоред по школама.

"Стало ми је да пошаљем поруку као професор и родитељ – урадићемо све да комбиновани и прекосутра тест из математике буде како треба, да се штета задржи на једном дану. Све остало су погрешна решења", рекла је Недељковић и навела да се ради о 70.000 ђака.

број коментара 37 Пошаљи коментар
(уторак, 18. јун 2019, 21:52) - Žika Marković [нерегистровани]

koju pamet ?

Klinci nemaju kome da sole pamet,jer da mi matori imamo pamet,ne bi se ovo ni događalo !!! Šta ta deca od nas mogu da nauče,kako da poštuju prosvetare koji nisu dostojni da se bave prosvetom. Zar na njih deca da se ugledaju ? Jadna su naša deca,vežbamo se na njima kao na belim miševima, ukidamo male i velike mature,izmišljamo prijemne ispite, ponovo uvodimo mature,preprodajemo rezultate testova, isprobavamo vakcine na deci a pojma nemamo da li su korisne ili štetne....sram nas bilo od te pametne dece,upropastili smo im državu,privredu,društvo,sport, život, šta će jadni od nas da naslede ?!

(уторак, 18. јун 2019, 20:37) - nekadbiomlad [нерегистровани]

ne dajte da vas koriste

Deco, vi ste već dobili pravdu, koristi se test koji nije bio kompromitovan, nemojte dopustiti da od ovoga drugi prave politiku i iskorišćavaju vas.
Vaša okolina, odrasli, oni nisu ono što mislite.Odrasli su ono zlo o kome se u bajkama priča pred spavanje i samo gledaju svoju korist. Ali vi ste naša budućnost, vi možete biti bolji, morate, jer za par decenija od sada, vi ćete biti Srbija, vi ćete upravljati svime.

(уторак, 18. јун 2019, 19:20) - anonymous [нерегистровани]

И деца одоше у политичаре.

И клинци су нам почели солити памет. Децо идите кући и учите за матуру које по закону мора бити. За пропусте ће неко одговарати али матура мора бити.

(уторак, 18. јун 2019, 19:12) - anonymous [нерегистровани]

Ispit

Jako je tesko i stresno deci da polazu taj prijemni prosto se pogube

(уторак, 18. јун 2019, 18:26) - anonymous [нерегистровани]

Najgore rešenje

Ne znam kako misle da budu rangirani prema bodovima iz osnovne škole kad su nam 70% dece Vukovci. Da osnovne škole drže ikakav kriterijum onda bi se možda moglo pričati o ovome

(уторак, 18. јун 2019, 18:21) - Slavica [нерегистровани]

Тестови у Македонији

Кад су била оваква тестирања у Македонији, нико се није обазирао што је спровођење тестова било катастрофално, наставници су деци масовно помагали у решавању тестова, преписивало се, шта не...Шта сте дигли оволику прашину око провале теста? Користи се банална ситуација за политизацију. А деца која протестују су злоупотребљена!

(уторак, 18. јун 2019, 18:02) - anonymous [нерегистровани]

Ispiti

Testovi nisu pokazatelj znanja vec uspeh u zadnje tri godine. Treba ih ukinuti.

(уторак, 18. јун 2019, 17:46) - anojanymous [нерегистровани]

Test

Kad se pronadje krivac i obelodani i pokaze i kazni za kradju testova i unistavanje dece onda lepo ponisti sve je se sad vise neveruje ni u matemstiku nk u srpski.Takvima smo dali da nam odlucuju o buducnosti dece.sramota

(уторак, 18. јун 2019, 17:45) - DejanR [нерегистровани]

@Ivan

Nije problem verovati u sistem, problem je što u Srbiji nema sistema. NIsu svi đaci dobili rešenja testova, da jesu ne bi bilo problema i ispit bi bio pošten. Koja je garancija da nije "provaljen" i ispit iz srpskog jezika koji je bio u ponedeljak, a imate slike da su rešenja objavljena u nedelju ?
Danas slušam da kombinovani nije "provaljen", pa naravno niko nije ni mislio da će da priznaju, ne znam ni kako su priznali da će ići rezervna varijanta. Pitam se samo što ako nije "provaljen"?

(уторак, 18. јун 2019, 17:23) - Петар [нерегистровани]

учити!

Завршни испит је корекција резултата постигнутих у школи. Тешко је осигурати да систем оцењивања буде исти у свакој школи и зато је важно да деца покажу знање на оваквом испиту. Ово није трошак већ улагање у образовање. Због крађе одговорни треба да буду санкционисани, а деца треба да искористе додатни дан за учење, а не "обарање владе". Тиме треба да се баве мало старији и на начин на који не уче децу овоме чему су их научили.