Филм о Јасеновцу – прича о жртвама, a не о бројевима

У септембру почиње снимање првог играног филма о Јасеновцу, у режији Предрага Антонијевића, по сценарију Наташе Дракулић, а уз подршку Владе Србије и Филмског центра Србије. Филм "Дара из Јасеновца" биће представљен данас на конференцији за новинаре, а осим аутора, биће присутан и стручни косултант, иначе професор и експерт за Холокауст Мајкл Беренбаум. У филму и очекивањима говорио је за РТС.

Мајкл Беренбаум је за РТС рекао да је Јасеновац један од најмање изучаваних логора смрти, али и најкомплексијних због много различитих жртава – Срба, Рома, Јевреја.

"Од овог филма – као и од сваког другог – може да се очекује да исприча причу, без статистике и бројева, да прикаже живот једне до три особе са којом можете да се идентификујете и кроз чији лик можете да разумете шта се догодило у Јасеновцу", прича Беренбаум.

Ко је заправо Дара?

Дара је спој више различите деце која су прошла кроз то искуство. Она има јединствену причу, коју гради врло добро како се њен карактер развија.

Готово 80 година прошло је од настанка логора Јасеновац. Са ове дистанце – колико ће филм бити документ а колико уметничка слобода?

Филм неће бити документарни, већ уметничко стваралаштво које преноси искуство из Јасеновца. Разлог због којег радим на филму јесте да натерам публику да разуме природу онога што се догодило у Јасеновцу. Једнако је важно да не направимо фикцију од онога што се тамо догађало од окрутности, убијања, мучења, смрти.

Ова тема је и данас предмет спорења Србије и Хрватске. О броју жртава нема сагласности. Да ли ће филм приближити или удаљити ставове?

Због тога што Јасеновац није изучаван као други логори, и чињенице да постоји политизација историје, јер су поделе и даље стварне, опстаје спор о бројевима који су ишли горе и доле у последњих 70, 75 година. Консензус који имају историчари је познат, али ова прича није о бројевима. Стаљин је једном рекао да је смрт милиона људи статистика, а он је убио милионе људи. Смрт једне особе, нарочито детета је трагедија и сви могу да се идентификују са дететом, сви разумеју рањивост детета и испричати причу кроз искуство девојчице је снажно.
Историја је показала како поделити Србе и Хрвате. Можда ће филм, његова прича, моћи да их учини мање раздвојенима, можда чак и мало ближима.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(среда, 26. јун 2019, 10:15) - Zora Ivanovic Colak [нерегистровани]

Beba logorasica

Imala sam 9 meseci kada je 13 clanova familije Ivanovic izbeglo pogrom u Podravskoj Slatini,gde sam rodjena,,i krenula u neizvesnost ispred akcije skupljanja zitelja ovog malog mesta i transporta za Jasenovac!Put preko Bosne i boravak u logoru Sajmiste u NDH,bekstvo iz logora,zivot u Beogradu!FILMSKA PRICA,a istinita!

(среда, 19. јун 2019, 06:47) - anonymous [нерегистровани]

Jeli to opet ...

Jugosloveni snimaju ,prave film o Jasenovcu ,nekoga se stide ,treba da se izvinjavamo Hrvatima ,Ustasama ....bolje ne snimajte ,

(уторак, 18. јун 2019, 19:18) - Vanja Miranovic [нерегистровани]

treba pravda

Treba kazniti za svako velicanje fasizma i Ustastva,moje prabake su kao deca stradale u Jasenovcu.Hrvatska treba da odgovara i da isplati otstetu

(уторак, 18. јун 2019, 11:29) - anonymous [нерегистровани]

Ekspert za holokaust ili expert za Jasenovac?

Ovde je naj više srba stradalo. 10 puta više nego jevreja. Ekspert savetnik bi bio Srboljub Živanović. Koji se direktno bavio, još kao student utvrđivanjem monstruoziteta izvršenim u Jasenovcu, kao i procenom brojki. Bio je odstranjen jer je došao do približne istine. A izgleda se taj čovek i dan danas izbegava. U čemu je stvar? Hoćemo li bar jednom da poštujemo naše žrtve, a i nas same? Ili ćemo da se lažemo dok ne nestanemo. Ko je lu da radi sam protiv sebe?

(уторак, 18. јун 2019, 11:20) - anonymous [нерегистровани]

Iskreno i sa poštovanjem

Dokle više da se tekstovi o Jasenovcu svode na izvinjenje i pomirenje sa Hrvatskom državom. Dokle više promašeno jugoslovenstvo. Film je o stradanju, nema šta da se ugađa Hrvatskoj koja stalno umanjuje broj žrtava. Ljudi napravite slobodno film kako treba da bude o stradanju, bez ugadjanja stranim ambasadama i susednim državama.

(уторак, 18. јун 2019, 11:14) - anonymous [нерегистровани]

Podjednako vazno

A zasto ne i o zrtvama i o brojevima, kome smetaju brojevi