Јавни сервиси – важни диносауруси

Независни, одговорни, отворени за јавност, пријемчиви млађој популацији - такви треба да буду јавни сервиси. То су диносауруси који много коштају, чуло се на конференцији о примени инструмената и стандарда Савета Европе у области медија и информисања.

Ко ће да информише, образује, медијски описмењује, ако не јавни сервиси? У већини земаља полемише се о томе да много коштају, али и да су важни јер играју другачију улогу од комерцијалних медија.

"Важан је публицитет, али јавни сервиси морају да буду прецизни. На северу се гледају као највеће институције културе и зато су под покровитељством ресорног министарства. У последње две, три године људи се буде. Имамо феномен лажних вести. Можемо ли да останемо без јавних сервиса којима људи једино верују, и посећују њихове сајтове да провере информацију?", пита Елфа Гилфадотир из ирске Комисије за медије.

На Новом Зеланду су укинули јавни сервис, а грађани убрзо ништа из те земље нису могли да виде на малим екранима, те су га поново увели. А каква су искуства са претплатом?

"Дуго смо се залагали за претплату. У неким земљама где је није било, попут Шпаније, уведена је, па није успела. Неке земље убрзале су процес укидања претплате и вратиле јавни сервис на буџет", рекао је Мишел Вагнер из Европске уније емитера.

Издвајање дела пореза за рад јавних сервиса помиње се као могући модел финансирања. А да победа на Евровизији не доноси свима у Холандији само радост, зна тамошњи јавни емитер коме је то истовремено и обавеза да изнађе новац за припрему тог великог европског музичког спектакла.

број коментара 0 Пошаљи коментар