Убиство жене – злочин који се понавља

Зашто је неко поднео пријаву против насиља, а то је остало у нечијој фиоци? Чија је то фиока? Питања након троструког убиства у Новом Саду поставља координаторка Сигурне куће Весна Станојевић.

У петак ујутру су у породичној кући у Новом Саду пронађена три тела – две жене и једног мушкарца. Према незваничним информацијама, мушкарац је убио своју бившу жену и њене родитеље.

Њему је пре две недеље Центар за социјални рад забранио прилазак супрузи због насиља у породици.

Координаторка Сигурне куће Весна Станојевић поставља питање:

"Нисам ту да критикујем, али ако је жена пријавила насиље и добила забрану приласка, значи да је насиље прихваћено као реално. Зашто је он био на слободи?"

Много је, каже, примера да насилник није ухапшено. Тако је једном насилник жени сломио руку у присуству полиције. Није ухапшен.

"То су необјашњиве ствари. Причамо о томе од случаја до случаја и све се понови на овај или онај начин. Он убије жену, па себе. То је човек који је решио да убије. Све остало, попут забране, он не прихвата, има други циљ у својој глави. Решио је да жену казни, решио је да је она за све крива", рекла је Весна Станојевић.

Недовољно обучених

Поводом трагедије у Новом Саду огласио се Аутономни женски центар: "Овај случај, као и други слични, поново пред нас ставља питање о томе да ли су запослени у надлежним институцијама обучени да ваљано процене ризике и да праве разлику између ниског и високог степена ризика?"

Весна Станојевић сматра да нису. Указује да је постојао период од шест месеци између усвајања закона о спречавању насиља у породици и почетка његове примене, баш да би се спровела обука.

"Имамо људе који као да нису из ове приче", рекла је Станојевићева.

Указала је да је данашња жртва насиља и раније пријављивала насиље, а не само пре 15 дана. "Она је отишла код родитеља јер се плашила, али то није било довољно. Убио је и њих", подсетила је Станојевићева.

Пропусти институција

Према подацима Аутономног женског центра, заштитник грађана је 2016. проверавао 14 случајева и институција. У чак 12 случајева је утврђено да је нека од државних институција направила пропусте. И две године касније слични подаци.

Весна Станојевић каже да такве информације немају где да се чују.

"После неког времена, ти подаци се заташкају и ми фактички те податке немамо, морали бисмо да имамо све те податке, да извештај буде јаван", рекла је Станојевићева.

Објављено је да је прошле године било мање случајева пријављеног насиља у породици.

"Мислим да га нема мање, него да губе наду, не да не верују институцијама, губе суштински и њихова ситуација је све гора, не подржава их околина. Са друге стране, сигурно га нема мање. Према подацима саветовалишта, педесетак жена дневно пријави насиље, жене долазе са децом готово свакодневно у Сигурну кућу. Само је мањи број убијених жена", рекла је Весна Станојевић.

Аутономни женски центар је предложио формирање експертске радне групе која би утврдила где су учињени пропусти.

"Анализе су вршене, али у смислу колико је било поступања. Суштинску анализу случаја немамо. Зашто је неко поднео пријаву против насиља, а то је остало у нечијој фиоци? Чија је то фиока? Како се зове та особа? Док не будемо имали имена, назив институције, полиције, нећемо урадити ништа", закључила је Весна Станојевић.

број коментара 0 Пошаљи коментар