Купци "Нефе" огорчени, покушали да узму намештај из магацина

"Због техничког прегледа аутомобила, морао сам хитно у Русију", ово је била последња порука коју је Максим Максимов, директор "Нефа намештаја", послао имејлом менаџерима у Србији само неколико дана пре него што је та руска фирма буквално преко ноћи волшебно нестала из Србије, пише данашња штампа. У Врању су се радници руске фирме у којој је прекинута производња окупили испред фабрике и траже објашњења. У Београду бројни купци који нису добили робу чекају расплет.

Купци намештаја руског произвођача узалуд покушавају да узму робу из централног магацина који су закупили од фирме "Транспорт" на Вождовцу. Нагрнули су од рано јутрос.

"Дошли су силни купци, почели да разваљују магацин. Позвали смо полицију. Чиста папазјанија. Ја сам дошао око десет и смирио ситуацију", каже директор "Транспорта" Сретен Ћировић.

Према сазнањима са лица места, у магацин су најпре ушли радници и монтери, а вероватно су позвали и многобројне купце. Неко је нешто и однео – купљено или као замену. Сада само кључеви власника и шефа магацина чувају преосталу робу.

Магацин ће се чувати и ноћас, кажу у "Транспорту". Надају се да ће доћи неко из фабрике да направи попис и да ће онда покушати да наплате три заостале кирије. Закупац је, истичу, две године добро радио и уредно плаћао.

"До јуче је радио. Јуче су силну робу изнели. Не знам коме су је давали. Ја сам то сазнао јутрос, да је много робе изашло из магацина", навео је Ћировић.

Купце је срамота да стану испред камере, а купили су гарнитуре, фотеље, кухињски намештај вредан неколико десетина хиљада динара. Платили су чекајући на испоруку у року од месец дана, или чак и више. Затворене су и све продавнице у тржним центрима.

"Јуче сам звао ту Ирину, послао сам јој поруку, она није одговорила", каже Ћировић.

Радници се окупили испред фабрике 

"Терају нас да потпишемо раскид уговора, а нису исплатили плате", каже један од радника који су се окупили испред фабрике "Спилит", док други истиче да им се нису обратили ни газда ни директор.

(У ранијем извештају наведено је да су све машине за производњу намештаја изнете из фабрике, што је касније демантовано.)

Према подацима Агенције за привредне регистре, 49 одсто акција је у власништву једне београдске фирме, а већински део је у рукама руског бизнисмена.

Власник београдске фирме телефоном је потврдио да је фирму пре две-три године продао нашем бизнисмену и нема податке о томе како је и да ли је пословала са Русима.

Већи број оштећених купаца јавио се Националној организацији потрошача и Удружењу за заштиту, тврдећи да су затворена сва пословна представништва.

Према саопштењу, купци су остали обесправљени и ускраћени за рекламацију и неиспоручену робу. Одласком фабрике намештаја "Нефа", сви потрошачи су обесправљени, јер према садашњим сазнањима, не постоји правни наследник, стоји у саопштењу.

"Очекујемо поступање и реаговање надлежних органа", завршне су речи у саопштењу организација које штите права купаца.

број коментара 13 Пошаљи коментар
(субота, 25. мај 2019, 08:24) - anonymous [нерегистровани]

I nasi su umesani?

Nije samo rus u pitanju , mnogo igraca je umesano, Problem je sto rus nezna srpski pa nemoze da se raspravlja s nasimma , najlakse mu bilo da ode.Mi smo skloni i naseg da zavrnemo a kamoli rusa koji se ne snalazi u nasim mahinacijama.

(субота, 25. мај 2019, 00:38) - anonymous [нерегистровани]

....

Tako je to, na istoku nista novo

(петак, 24. мај 2019, 23:11) - Dalibor.Z [нерегистровани]

Pitanje ili šta već

Šta će biti sa kupcima što su oštećeni a nije isporučena roba a i ko je pisao zahtev da se vrati novac.Kome se obratiti

(петак, 24. мај 2019, 22:26) - anonymous [нерегистровани]

Nije ni prvi ni poslednji

Ovako neozbiljnih investitora ima svuda, nije prvi put da se ovakve stvari u Srbiji desavaju samo sto je licemerno u celoj prici to sto su dezurni pljuvaci Rusije iskoristili ovu priliku kao idealan nacin da napljuju Rusiju kroz politiku, kojoj ovde nema mesta.

(петак, 24. мај 2019, 22:18) - anonymous [нерегистровани]

Posovica...

Znate li za poslovicu KO ULOZI PUNO MOZE I DA UKRADE PUNO...

(петак, 24. мај 2019, 21:57) - anonymous [нерегистровани]

ko nas napravi na koloniju?

Raduje me da drzavnici dovode ovakve investitore u zemlju i daju im uslove da mogu da nestanu kao magla i da im mi ne mozemo nista.

(петак, 24. мај 2019, 21:41) - anonymous [нерегистровани]

Čemu ovakvo divljaštvo ?

Gde nestade pravoslavna ljubav prema braći Rusima?

(петак, 24. мај 2019, 21:18) - anonymous [нерегистровани]

Eh, sad.

Dragi Rusi...
Ostajemo kûsi...

(петак, 24. мај 2019, 20:54) - anonymous [нерегистровани]

SRAMOTNO

Konstantno živimo pod utiskom nesigurnosti u ovoj državi bez zakona i sistema. Posle ratova 90tih, bombardovanja, umanjivanja zarada, krađa za koje država nema rešenje, neviđene i bezobrazne partokratije čudo je da još neko normalan želi život u ovoj državi. Ko će svim pokradeni ljudima nadoknaditi štetu i ko je odgovoran za prevare?

(петак, 24. мај 2019, 20:47) - Ненад Марковић Скопље [нерегистровани]

Затворено и у Скопљу

И у Скопљу су јуче преко ноћи затворили и оставили десетине купаца преварено.