Држава уз студенте за сигуран лет "Ауроре"

Пројектом "Аурора" студенти машинства освојили су прво место у првој рунди међународног студентског такмичења. О томе како да успех на такмичењу и знање у дизајнирању ракета разговарали су са министром Шарчевићем о даљим такмичењима, могућем усавршавању, као и о томе како могу да оснују предузеће.

Међу педесет светских тимова били су први. Кажу да њихово решење може да се примени и у индустрији.

Пројекат Аурора у оквиру тима Беоавија је оформљен са идејом да окупи студенте како би дизајнирали ракету, каже Младен Кличковић, студент треће године Машинаског факултета.

"Чињеница је да ових дана у индустрији фали стручњака у области проучавања флуида у резервоарима, односно самог тог ефекта бућкања у ракетама, као што се Спејс икс и Европска свемирска агенција боре са тим проблемом и зато је оформљено ово студентско такмичења", рекао је Кличковић. 

Душан Бабић, студент пете године одсека за системе и наоружања Машинског факултета каже да су успех постигли након дугог рада и труда, са одличном подлогом знања коју су стекли на Машинском факултету од професора и асистената.

Са још четири тима одмериће снагу на такмичењу у Патрасу.

"Ја очекујем да ће у Патрасу бити још бољи, пошто су они већ урадили анализе и део летелице.", каже асистент Тони Иванов.

Са новим законским решењима биће и више средстава за талентоване студенте и факултете, а могуће је и формирање предузећа при факултетима.

"Нови закон то подстиче, формирање предузећа, до сада смо имали спин-оф компаније и оне прерастају из неке веће памети у предузећа. Мислим да можемо модерније моделе направити и управо преговарамо да носиоци оснивачких права буду профеосри и студенти. То је једна велика новина", каже министар Младен Шарчевић.

А будући инжењери, чланови студентског тима Беоавиа раде и на још једном пројекту. Са том летелицом такмичиће се у августу у Штутгарту.

број коментара 0 Пошаљи коментар