Смањена потрошња пластичних кеса

Србија је усвојила Закон о амбалажи и амбалажном отпаду и ради на новој Националној стратегији управљања отпадом, а смањила је потрошњу пластичних кеса за 80 одсто, односно 50 кеса по грађанину, што је у складу са стандардима Европске уније, изјавио је министар заштите животне средине Горан Триван.

Делегација Србије коју предводи министар заштите животне средине Горан Триван на неформалном састанку министара заштите животне средине земаља чланица ЕУ, који се јуче и данас одржава у Букурешту, учествовала је на сесији "Управљање водама-контрола загађења вода пластиком /микропластиком, од река до мора".

Том приликом указано је да је Србија усвојила Закон о амбалажи и амбалажном отпаду и да се се ради на новој Националној стратегији управљања отпадом.

Видном напретку у овој области је допринела и кампања која је резултирала смањењем укупне потрошње пластичних кеса за 80 одсто, односно 50 кеса по грађанину, што је у складу са ЕУ стандардима", саопштило је Министарство заштите животне средине.

"Србији је драгоцена подршка Европске уније у достизању европских стандарда, посебно у управљању отпадом и отпадним водама које је приоритетно питање у области заштите животне средине. У постизању смањења загађења река, важне су заједничке мисије и активности са суседним земљама, као и на нивоу ЕУ", наводи се у саопштењу.

Триван је данас разговарао и са министром животне средине и вода Бугарске Неном Димовим о активностима и плановима за даљи развој сарадње, као и о заједничким регионалним акцијама и иницијативама.

Размењене су информације о проблемима загађења ваздуха, очувању биодиверзитета и прекограничној сарадњи, а Триван је указао да су највећи загађивачи ваздуха индивидуална ложишта, саобраћај и термоелектране.

Он је предложио да се уз финансијску подршку коју би тражили од УНЕП-а за уједињену регионалну акцију на гашењу индивидуалних котларница, може решавати проблем загађења ваздуха у градовима овог дела Европе.

Димов је казао да је загађење ваздуха у бугарским градовима у фокусу активности, да девет од 27 градова испуњава стандарде по питању загађења ваздуха, Како је казао, Софија је најкритичнија, и у току је пројекат замене система грејања са угља на новије и здравије технологије, вредан 60 милиона евра.

Министри су се сагласили да је у решавању проблема загађења ваздуха важна електрификација јавног превоза на чему раде главни градове обе државе и да се кроз прекограничну сарадњу може радити на заједничким пројектним активностима у овој области.

број коментара 0 Пошаљи коментар