Смењен старешина Цркве Светог Саве у Њујорку

Старешина храма Светог Саве на Менхетну, протојереј Живојин Јаковљевић, смењен је на основу одлуке епископа источноамеричког Иринеја.

Протојереј Јаковљевић, који је био и заменик епископа Епархије источноамеричке, разешен је "ефективно 15. маја," а богослужење му је забрањено на месец дана.

Након те одлуке, протојереј је упутио мејл члановима парохије којим их информише да је смењен, као и да је Повереништво храма упутило молбу патријарху којом је затражило помоћ и заштиту у вези са обновом те светиње, изгореле у великом пожару на Васкрс 2016. године.

Епископ источноамерички Иринеј претходно је 2. маја разрешио Повереништво њујоршке парохије.

Јаковљевић је у допису парохијанима навео да је епископ Иринеј одлуку о његовом разрешењу донео "на основу члана Устава, једнообразних правила и правила за црквене судове о отвореном деловању и критиковању црквених ауторитета и власти и њихових одлука", али и због "кршење члана 47, правила за црквене судове и одбијања послушности хијерархијској црквеној власти и неизвршавању њихових одлука и наредби".

Како се наводи у саопштењу Српске православне саборне цркве Светог Саве у Њујорку, протојереј Јаковљевић био је на челу Повереништва, "суспендованог након што је одбило да исплати извођача радова на изгорелој цркви без адекватне документације, позивајући се на непоштовање уговорних обавеза изводача радова Дона Живковића".

Извођач радова је, према наводима из обавештења парохијанима, "месецима одбијао да Повереништву достави документацију која оправдава потраживања и наплату више стотина хиљада долара".

Разрешени старешина храма парохијанима је саопштио и то да је Владика обавестио и њега и Повереништво да Епархија преузима реконструкцију храма и благајну парохије, из које ће епархијски финансијски секретар плаћати рачуне контактору.

Црква Светог Саве на Менхетну, тешко оштећена у пожару 1. маја 2016. године, затворена је за богослужења. Радови су у току. Још се не зна када ће бити постављен привремени кров.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(петак, 17. мај 2019, 08:51) - anonymous [нерегистровани]

Razlog?

Čekajte, u tekstu piše da mu je greh što nije isplatio izvođača jer izvođač mesecima nije dostavio dokumentaciju šta je sve uradio. Pa zar nije upravo to ispravno?

(петак, 17. мај 2019, 07:41) - anonymous [нерегистровани]

pomoc

bitno je da je nasa vlada izdvojila sredstva za notr dam

(петак, 17. мај 2019, 04:35) - anonymous [нерегистровани]

Agresoru treba stati na rep

Ja bi upotrebio onu Njegosevu:
"Kome zakon lezi u topuzu, tragovi mu smrde necovjestvom"
Dobrijevicu Australisko iskustvo nije bila dovoljna pouka?

(петак, 17. мај 2019, 03:13) - Amer [нерегистровани]

Gotovina

Ili ti "cash" je najveca pogodnost svih izvodjackih firmi u Americi. U pitanju su otprilike 3 do 5 miliona dolara.

(петак, 17. мај 2019, 01:39) - anonymous [нерегистровани]

Tуга

Туга шта се све ради, а још већа што сви ћутимо. Отац Живојин је човјек и свештеник за примјер, благослов нашем српском народу...искрен и праведан.

(четвртак, 16. мај 2019, 18:19) - anonymous [нерегистровани]

Korupcija

Je teška bolest i vrlo opasna za srpski rod jer smo joj itekako podložni