Нови Сад у Лондону, омладинска престонице ЕУ пред дипломатама

Омладинска престоница Европе Нови Сад представила је у Лондону могућности за младе у 2019. години, као и глобалну и европску димензију те титуле.

 "Оно чему једна озбиљна држава увек мора бити посвећена то је будућности својих младих становника. У тренутку када имамо забрињавајући талас одлива мозгова, веома је важно направити такву атмосферу и климу у друштву која ће омогућити да ови успешни млади људи остану у својој земљи и допринесу њеном развоју и демократском потенцијалу", рекла је амбасадорка Србије у Лондону Александра Јоксимовић.

ОПЕНС је организовао пријем у амбасади Србије у Лондону, а пријему су присуствовали страни амбасадори, представници британског парламента, међународних омладинских организација, представници Форин офиса британског дипломатског кора, као и представници кабинета премијерке Србије Ане Брнабић, наводи се у саопштењу.

"Наши људи у иностранству разумеју контекст у ком се Нови Сад представља и могу да помогну у тражењу партнера за остваривање програма који се последњих годину спроводе у Новом Саду и региону", рекла је координаторка за међународну сарадњу ОПЕНС-а Валентина Антић и додала да је све то неодрживо уколико се не размишља дугорочно и како је сваки програм самоодржив без обзира на донаторе.

На тај начин померају се границе и организују пријеми на којима су тема млади и њихове делатности и промене унутар заједница, које не би биле могуће без финансијске подршке и разумевање локалне заједнице, истакла је Антићева. 

Европска комисија – карика у повезивању младих

Према речима шефа департмана Форин офиса за Западни Балкан Ендру Пејџа, у свим пројектима значајно може да помогне Европска комисија, те су у том смислу за пут Србије ка Европској унији 2025. године важна и поглавља о одрживости и развоју.

"Чак и данас и на примеру као што је Брегзит, можемо да видимо да када млади људи путују, размењују искуства и када се повезују, посебно кроз пројекте, као што је овај можемо да постигнемо велики напредак", поручује Пејџ.

Шеф департмана Форин офиса за Западни Балкан истакао је да Берлински процес подстиче удруживање региона, посебно шест балканских земаља као једну заједничку дестинацију за улагања.

"Ми у Великој Британији изутетно подржавамо тај процес, улажемо доста средстава покушавајући да смањимо стопу непослености младих у региону, спречимо одлив мозгова", рекао је Пејџ и додао да о томе највише сведочи програм вредан 10 милиона фунти који је британска премијерка Тереза Меј покренула, а фокусира се на основно образовање у балкансим земљама.

Пејџ је истакао да је све то важно како би се постигла стабилност и одрживи пројекти у региону.

Представници Новог Сада истичу да ће током наредна два месеца за Нови Сад – град младих, чути више стотина представника дипломатског кора Европе, представници европских невладиних организација и различитих влада и локалних администрација у градовима широм Европе.

Идеја је да се представници дипломатског кора упозају са градом Новим Садом и најважнијим пројектима Града, као и да их представници Новог Сада позову да у години младих посете Град који је носилац две престижне европске титуле, наводи се у саопштењу.

број коментара 0 Пошаљи коментар