Скот: Особе са инвалидитетом су способне за велике успехе

Србија треба да настави да унапређује положај особа са инвалидитетом и да постане место где ће сваки појединац моћи да оствари свој пуни потенцијал, поручено је на трибини на Факултету политичких наука у Београду "Особе са инваилдитетом које су мењале свет", посвећеној председнику Френклину Делано Рузвелту.

Амбасадор САД Кајл Скот рекао је на трибини да је Френклин Рузвелт, кога амерички научници сматрају једним од најуспешнијих америчких председника уз Џорџа Вашингтона и Абрахама Линколна, показао да су особе са инвалидитетом способне за велика достигнућа.

"Следећи Никола Тесла и Михајло Пупин могли би лако доћи из заједнице особа са инвалидитетом и зато треба неговати сваки таленат код сваког појединца", поручио је Скот, који је студентима говорио о улози Френклина Рузвелта, 32. председнику САД. који је у 39. години оболео од парализе и остатак живота провео у инвалидским колицима.

Скот је рекао да су у време Рузвелта, који је рођен 1882. године, људи са инвалидитетом били ретко видљиви, често скивени од погледа других или ограничени само на обављање најпростијих задатака, а да је Рузвелт на све начине покушавао да сакрије свој недостатак.

"Управо нарушено здравствено стање створило је од њега човека какав је касније постао. Озбиљно је радио да превазиђе свој инвалидитет", рекао је амбасадор САД и навео да му је у томе много помогла подршка породице и лекара.

Испричао је и да је Рузвелт потицао из богате породице и имао довољно новца за лечења, али да, нажалост, многи немају ту могућност.

Амерички амбасадор је навео да је 1990. године, 45 година после смрти Рузвелта, у САД донет закон о инвалидетету.

"То је закон о правима грађана, то је закон којим се забрањује дискриминација особа са инвалидитетом у свим областима живота, укљуцујући запошљавање, школство, саобраћај и сва јавна и приватна места отворена за јавност", рекао је Скот и објаснио да је сврха тог закона да особе са инвалидитетом имају иста права и могућности као и сви други.

Објаснио је да је закон поставио нове услове послодавцима да прилагоде радни простор како би особе са инвалидитетом могле да се запосле и зараде за живот.

"Данас у САД можемо видети особе са инвалидитетом у широком спектру занимања која би у време Рузвелта била незамислива", рекао је амбасадор САД и нагласио добру сарадњу амбасаде САД с појединцима и организацијама у Србији које раде на унапређењу положаја особа са инвалидитетом.

Навео је и да је амбасада САД поносна на промоцију инклузије младих у спортским активностима.

Особе са инавлидитетом мењале свет

Декан Факултета политичких наука Драган Симић истакао је како су особе са инавлидитетом мењале свет, те да је велика част говорити о Френклину Рузвелту и његовом колосалном доприносу који је, додаје, тешко измерити и са ове истроријске дистанце.

На трибини је докторанд на одсеку за историју Филозофског факултета у Новом Саду Александар Гајић говорио о личцности Френклина Рузвелта, а Драженко Митровић, параолимпијски спортиста, актуелни светски рекордер у бацању диска, одржао је мотивациони говор на тему "Снага је у вама".

Митровић је за Танјуг рекао да се све мења, а да прво треба нешто да променимо код себе и у својој околини, па онда да идемо даље, а на свом путу до успеха, каже, суочавао се с бројним проблемима.

"Ако сви будемо кренули од себе, свима ће бити боље и свакако човек мора да има неки циљ коме тежи и вољу", рекао је Митровић, који је 2002. године почео да тренира атлетику.

Још ће се такмичити, а планира да се у будућности бави тренерским послом.

"Што се тиче атлетике, ми смо у самом светском врху, ту су и стони тенис и стрељаштво. Та три спорта су окосница наше параоломпијке репрезентације", рекао је Митровић.

Трибина "Особе са инвалидитетом које су мењале свет" организована је у сарадњи с Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Канцеларијом за људска и мањинска права и амбасадом САД.

број коментара 0 Пошаљи коментар