Брнабић: Веће поверење грађана у дигитализацију

Председница Владе Србије Ана Брнабић рекла је да живимо у време информатичке револуције која ће променити свет најбрже до сада.

Ана Брнабић је, у интервјуу на конференцији "Диџитал деј", рекла да се у Србији говори о дигитализацији, што показује да трчимо у корак са светом.

Навела је да се Србија у том смислу много мења и подсетила је да је дигитализација била њен приоритет приликом представљања експозеа у Скупштини. Додаје да тада многи нису разумели о чему говори, али да је данас другачија прича и да се види како се држава мења.

Премијерка је рекла да живот у време информатичке револуције пружа шансу да се промени судбина земље.

Наводи да сада земље које нису биле лидери након претходних индустријских револуција имају шансу да то исправе. Додаје да је потребно променити правни оквир и уложити у образовање да бисмо могли да трчимо трку са најразвијенијим земљама.

Ана Брнабић истиче да је најтеже успоставити поверење када су промене највеће, а у овом тренутку су, како је оценила, огромне. Подсећа да су неки говорили да им не треба дигитализација када немају ни канализацију.

Али, додаје, ради се више ствари паралелно.

"Ако трчите у корак с временом, имаћете више средстава да завршите више ствари", рекла је премијерка.

Истиче да се успоставља поверење између тога што влада ради и грађана, који сада знају шта значи дигитална јавна управа.

Истакла је као примере електронски сервис за пријаву беба као и електронски рецепт који је показао да и старији људи могу да разумеју шта значи дигитализација.

Осврнула се и на проблем лажних вести наводећи да оне представљају огроман проблем за који нико у свету није нашао решење.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 17. мај 2019, 09:58) - Mile [нерегистровани]

MojDoktor, E recept

Sve je to lepo u teoriji, ali praksa je ovakva... MojDoktor aplikacija za zakazivanje se pokvarila, nece da prepozna LBO. Ja nekako obavim pregled. Izda mi doktorka elektronski recept, u 2 apoteke kazu da ga nema. Doktorka proveri i kaze da je recepat u redu. U apoteci opet nije u redu.