УНС: Штампарија "Борба" уместо Милана Бека већински власник "Новости"

Компанија "Новости" одржаће 7. маја Скупштину на којој треба да буде донета одлука да Штампарија "Борба" а. д. постане њен већински власник, уместо Милана Бека, саопштило је Удружење новинара Србије (УНС).

Једна од тачака дневног реда на овој Скупштини је доношење одлуке о истовременом смањењу и повећању основног капитала у складу са одредбама усвојеног Унапред припремљеног плана реорганизације (УППР), наводи УНС.

Према сазнањима УНС-а, вредност акција Компаније Новости због "негативног капитала", односно због већих обавеза од вредности имовине друштва, биће снижена свим садашњим власницима, док ће Штампарија Борба на основу потраживања која износе око милијарду динара постати већински власник.

УНС подсећа да је садашњи већински власник Компаније Новости бизнисмен Милан Беко, са више од 60 одсто, да је у власништву државе Србије око 30 одсто акција, да ПИО фонд има око седам одсто, а мање од једног процента поседују физичка лица.

Привредни суд у Београду је у јануару 2018. године донео Решење о усвајању УППР-а компаније Новости којим се обуставља стечај ове медијске куће која од 27. фебруара ове године више није у блокади, подсећа УНС.

Додају да у УППР-у стоји да је рачун Новости био блокиран од 12. јула 2017. године, а како је те године објављено на сајту Новости, дуг је настао због обавеза према држави за доприносе за порезе и зараде, као и да је тај дуг са каматом износи 284 милиона динара.

Према наводима УНС-а, укупни дугови Компаније Новости према 263 повериоца са каматама износе око 1,5 милијарди динара. Највеће обавезе су према Штампарији Борба, која је у већинском власништву државе, а износи око милијарду динара.

Највећим повериоцима дуг ће бити измирен у 120 месечних рата, са почетком отплате одложеним за две године, без камате и валутне клаузуле.

Решењем УППР-а предвиђен је и отпис камата и могућност да највећи повериоци потраживања претворе у капитал Новости, што је на дневном реду Скупштине 7. маја када се очекује да уместо Милана Бека, већински власник постане Штампарија Борба а. д., наводи УНС.

број коментара 0 Пошаљи коментар