Нови спектрометар за Истраживачку станицу "Петница"

Премијерка Ана Брнабић присуствовала је свечаном уручењу спектрометра Истраживачкој станици "Петница", поручивши том приликом да је образовање један од најважнијих приоритета Владе Србије.

Спектрометар – иновативни уређај вредан 3,2 милиона динара који једноставно идентификује хемијске супстанце и састав узорака, помоћи ће у развоју знања и талената полазника "Петнице", саопштила је Влада Србије.

Ана Брнабић је изразила захвалност свим представницима компанија које су препознале значај улагања у науку и образовање, свим организацијама цивилног друштва и свим грађанима који су учествовали у прикупљању средстава за уређај који ће полазницима "Петнице" омогућити да науком освајају свет.

Према њеним речима, годишње ће на том уређају радити око 400 младих полазника "Петнице", као и стотинак ученика и студената током специјализованих посета.

"Надам се да ћете ви и сви они који буду користили овај уређај ову лекцију из филантропије упамтити и да ћете сутра, као људи који ће доносити неке од најважнијих корпоративних одлука, али и одлука у оквиру научних институција одлучити да даље подржавате филантропију", рекла је Брнабићева.

Истакла је да је улагање у образовање, модерну технологију, а посебно у младе иноваторе, најважније, јер ће управо они бити носиоци економског, друштвеног и политичког напретка и развоја Србије у будућности.

Спектрометар је мултифункционални мобилни уређај који једноставно идентификује хемијске супстанце и састав узорака, а користи се у биомедицини, геологији, екологији, астрономији, хемији, археологији и уметности.

Догађај је организован у оквиру Пројекта за унапређење давања, који подржава Савет за филантропију којем председава премијерка Брнабић, Српски филантропски форум, Коалиција за доброчинство, коју предводи Фондација Ана и Владе Дивац, и Америчка агенција за међународни развој USAID.

број коментара 0 Пошаљи коментар