Кампања "Рак је излечив" остварила циљ

По броју оболелих од малигних болести Србија је на 12 месту од 40 европских земаља а по броју умрлих на другом месту. Рак директно или индиректно погађа свакога од нас. РТС је успешно завршила кампању "Рак је излечив" која је трајала више од годину дана у сарадњи са Министарством здравља. На крају кампање организован је хуманитарни шоу "Телетон" како би се прикупио новац за куповину магнетне резонанце.

Новинарка РТС Ана Стаменковић рекла је да очекује да се када се заврше тендери и све процедуре, у другој половини године набави магнетна резонанца за Клинички центар Србије где је фреквенција пацијената и највећа.

Ово је био десети јубиларни "Телетон" али и највећи изазов до сада имајући у виду алармантне податке да сваке године у Србије од малигних болести оболи 36.000 а премине 20.000 људи.

"Желели смо да променимо слику, да укажемо на значај превентивних прегледа и да мотивишемо људе да оду на редовне прегледе. Сада после више од годину дана мислим да смо ми циљ остварили јер смо емитовали више од 1.000 минута програма. Два пута смо организовали мамографске прегледе. Прегледано је 5.000 жена а код 25 је откривен је карцином. Ми те жене познајемо, данас су живе и добро се осећају захваљујући кампањи", највела је новинарка Ивана Божовић.

Мислило се и на мушкарце па су организовани превентивни прегледи простате широм Србије током којих је прегледано 2.500 мушкараца.

Кампања "Рак је излечив" била је присутна на "Београдском маратону", "Недељи моде", у домовима здарвља, градском превозу све са поруком зашто је важно бринути о здрављу.

Када се подвуче црта доста тога је урађено у кампањи "Рак је излечив" али је потребно о овој теми да се говри стално јер је то тема која се тиче свих нас, поручиле су Ана Стаменковић и Ивана Бижовић говорећи о капањи РТС-а у Јутарњем програму.

број коментара 0 Пошаљи коментар