Како се прави "фабрика кисеоника"

Рођен је у Словенији, живи у Београду, а у селу својих предака сади шуму. Стефан Дрљача жели да у Дучаловићима код Чачка посади дрвеће које ће, како каже, за све нас производити кисеоник.

Поглед ка Овчару га подсећа на детињство. Зато је ливаду испод дедовине купио и почео садњу дрвећа.

"Да шума производи кисеоник, да чува ово земљиште од ерозије, да пружи дом разним врстама које ту могу да живе, животињским, биљним. И ето, просто да Шумадија на неки начин поново буде Шумадија", објашњава своје мотиве Стефан Дрљача.

Сваки слободан тренутак Стефан са породицом проводи у Дучаловићима. Екипа РТС-а затекла га је у послу који је његов сан.

Садњу шуме започео је пре три године, па је за будућу фабрику ваздуха прво стигло 150 црвених храстова, а потом још сто садница.

"Један део је пропао што због зечева, што због велике суше, међутим, нисмо одустали. Одлучили смо се да повећамо број врста који ће бити у тој будућој шуми, тако да смо кренули да садимо све живо што је карактеристично за ове просторе", каже Стефан.

Из разних крајева доносио је жиреве и кестење. Саднице су стигле и из Далмације, са Косова, из Русије и Кине. И за сваку каже зна одакле је и са ким је посадио. И свако дрво има своју причу.

"Један човек ме је позвао и питао да ли би он могао са својом децом да дође, да посади овде једно дрво како би њима одржао лекцију и показао им шта су праве ствари и наравно да сам се сложио", наводи Стефан.

Поред храстова Стефан је посадио и брезе, борове, липе и друго дрвеће, а са свих страна света свакодневно му се јављају људи који желе да допринесу садњи интернационалне шуме под Овчаром.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(уторак, 14. мај 2019, 17:58) - Markovl [нерегистровани]

Sadnja

Pazi ti ovoga! Sa svojih 18. Godina posadio sam 700 sadnica cetinara, sa 19. i 20. jos 1400... i sta sam dobio tada? NISTA! A sada jos malo pa 30-tu punim. Ja posadio 3hekrara sume pre 10 godina i dobio nista, a ovaj dobio ko zna sta sve i slavu preko medija...

(уторак, 19. мар 2019, 11:38) - Stefan [нерегистровани]

Hvala

Hvala ti!

(уторак, 19. мар 2019, 11:27) - Воронцов [нерегистровани]

Тако раде прави поштоваоци природе

Свакако то су и пријатељи људи јер чине и за добро људима.Међутим имате сасвим супротне типове којима смета све што је природно.У граду често пута неки људи чудновате нарави поломе биљку чим се засади.Неким људима смета и цвеће када виде у саксији.Вероватно би неки поубијали и све птице у граду и уништили све што чини природу и уживали само у бетону, асфалту и грађевинама.

(уторак, 19. мар 2019, 10:26) - anonymous [нерегистровани]

Car

Care, svaka ti cast! Da je vise ovakvih mladih ljudi koji vide dalje od svog nosa, gde bismo mi svi bili!

(уторак, 19. мар 2019, 09:52) - anonymous [нерегистровани]

bravo

Svaka čast, ovaj čovek je pravi patriota, čini dobro sebi a još više svojim potomcima, na njega se treba ugledati, živeo!

(уторак, 19. мар 2019, 09:50) - Небојша [нерегистровани]

Браво

Свака част, сви треба да се укључимо, колико је ко у могућности, у заштити наше планете, да би је оставили колико толико зелену нашој деци. Још једном браво, руке ти се позлатиле.