Шта све плаћамо на комуналним рачунима

Еколошка заштита на рачуну "Инфостана", такса за обновљиве изворе енергије на рачуну за струју, накнада за испуштену воду и још много тога плаћамо уз оно што смо потрошили. Покушали смо да анализирамо шта све значе ставке на комуналним рачунима.

У зависности од тога да ли у згради имамо лифт, проточну топлу воду, даљинско грејање, на рачуну обједињене наплате имаћемо различит број ставки. Еколошку заштиту, коришћење водног добра и накнаду за испуштену воду плаћамо сви. Реч је о градској и републичким таксама.

"Када је у питању еколошка заштита она се обрачунава према квадратном метру, односно површини стана у коме корисник живи, док преостале две таксе се обрачунавају према количини утрошене воде односно кубикажи", истиче Милица Пауновић из ЈКП "Инфостан".

На полеђини рачуна су објашњења.

"Наши рачуни се издају на А4 формату већ дуги низ година и на њима је јасно истакнуто да ли корисник има дуг, колико износи, из ког периода датира, да ли је то тужено дуговање, текуће дуговање или је у питању редован платиша. Наши корисници добро познају наш рачун, али наравно могу нам се обратити", додаје Пауновићева.

Математички тачни, али грађанима често неразумљиви.

"Колико год се онај ко издаје рачун трудио да то докаже у ставкама које су обухваћене, те ставке знају да буду врло конфузне, недефинисане и нејасне крајњем кориснику, а најгоре од свега је што то никада није изборна опција, већ је увек обавезујуће на шта не може крајњи корисник ни да се жали ни да да примедбу", објашњава Душан Узелац са портала "Каматица".

Ставке на рачунима не односе се увек на оно што смо потрошили.

"Постоје ставке које су усвојене на нивоу државе да се плаћају кроз рачун за струју, за обновљиве изворе енергије, за разноразне додатне ставке које увек увећавају тај рачун невезано од конкретне потрошње", наглашава Узелац.

Да ли су нам све ставке јасне или не, тек оно што је сигурно, рачуне морамо да платимо.

број коментара 0 Пошаљи коментар