Вулин: Авион "ласта" – будућност бољe обукe пилота

У току је последња фаза испитивања за 14 авиона "ласта" који ће значајно унапредити будућност обуке наших најмлађих пилота, наших кадета, изјавио је министар одбране Александар Вулин.

Александар Вулин је на аеродрому "Батајница", у пратњи команданта РВиПВО генерал-мајора Душка Жарковића, обишао ваздухопловну компоненту Техничког опитног центра.

Том приликом је рекао да се Војска Србије и Ратно ваздухопловство и противваздухопловна одбрана интензивно опремају и наоружавају и из стања потпуног очаја и готово гашења које је било 2012. године.

"Када се заврши све што је планирано, биће једно од најснажнијих у региону", истакао је Вулин.

Вулин је говорио и о значају обуке, нагласивши да је веома важно да имамо и авионе као што је "ласта", који омогућавају нашим кадетима да се усавршавају брзо и ефикасно и који им омогућавају да буду припремљени и за прелазак на озбиљније ваздухоплове.

"Увођење тог авиона у наше наоружање даје нам могућност не само да обучавамо наше кадете, већ да обучавамо кадете из читавог региона, па и из многих земаља које су веома заинтересоване за нашу обуку и за наша искуства", рекао је министар.

Позвао је све младе људе који желе да се опробају у војном позиву, који желе да постану пилоти и ваздухопловци, да се пријаве и да виде да ће живот који ће посветити својој земљи и својој војсци, одбрани своје земље, бити добар, квалитетан и награђен.

Помоћник директора Техничког опитног центра за летна испитивања потпуковник Зоран Лунић истакао је да је повод данашњег обиласка верификација отклоњености недостатака авиона "ласта", односно последња фаза испитивања у Техничком опитном центру.

"Тиме смо данас завршили испитивања, припремили ваздухоплове и створили су се услови за даље процедуре и увођење у наоружање и војну опрему", нагласио је потпуковник Лунић, додајући да је током обиласка министру представљена и компонента ТОЦ-а која се бави испитивањима на пољу ваздухопловства, као и богата историја коју наша земља баштини на том пољу.

Министар одбране је током обиласка имао прилику и да се информише о стању у тој јединици, опремљеношћу средствима, кадром, као и са свим задацима који се тренутно реализују, као и доприносом ТОЦ-а у опремању система одбране савременим средствима из ваздухопловства.

"Част имати авион домаће производње" 

Инструктор летења у 252. школско-тренажној авијацијској ескадрили мајор Горан Ђурић истиче да је част да после неколико деценија имамо нови ваздухоплов домаће производње који служи за основну и напредну обуку кадета пилота, а касније и усавршавање младих официра пилота.

"Ја бих захвалио свим тим момцима који су у тешком времену одлучили да постану војни пилоти. Са летењем смо започели почетком новембра прошле године, а авион је нов и за нас наставнике летења", рекао је мајор Ђурић, оцењујући кадете на обуци високом оценом "врло добар".

Кадет Вукашин Бандић на четвтој је години Војне академије, на смеру војно ваздухопловство-пилот авиона.

"Није мала ствар бити прва генерација која је на обуци на авиону 'ласта'. Авион је доста изазован и није баш лако сваки дан ићи на летење. Заиста је велики изазов, али ако волите то, онда није никакав проблем. Ја сам јако задовољан и могу у име свих нас да кажем да смо презадовољни обуком, јер три године смо се школовали и учили теоријски како то изгледа доћи и летети, али сад кад смо овде, почиње озбиљна прича", рекао је кадет Вукашин Бандић.

број коментара 0 Пошаљи коментар