Михајловић женама: Покретач сте промена, укључите се у науку

И поред чињенице да високе школе и факултете више уписују и завршавају жене, као и да су бројније међу докторима наука, жене у науци се и даље суочавају са бројним потешкоћама у каријерном напредовању, док их међу члановима САНУ има тек 10 одсто, изјавила је председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић.

Зорана Михајловић је поводом обележавања Међународног дана жена и девојчица у науци истакла да Србија предњачи у односу на Европу када је број жена истраживача у питању - 48,4 у односу на 40 одсто, што је просек на нивоу ЕУ, али да девојчице и жене треба охрабрити да уђу у свет информационо-комуникационих технологија, инжењерства, као и грађевинарства, где још увек доминирају мушкарци.

"Иако жене у већем броју завршавају основне и докторске студије, нема их довољно у такозваним СТЕМ наукама, пре свега технологији и инжењерству. Радна места у будућности биће све више вођена иновацијама и технологијом и ако не премостимо разлике у овим областима, родни јаз ће бити све већи", навела је Михајловићева у саопштењу.

Потпредседница Владе додала је да стање у високом образовању у Србији карактеришу родна неравноправност, снажна вертикална сегрегација и недовољна заступљеност жена у доношењу одлука и креирању политика на универзитетима и у научној заједници.

"Патријархални обрасци су присутни и то није ништа ново, али чине да у тој хијерархији жене остану иза, борећи се са бројним баријерама и неретко тежим усклађивањем породичних обавеза са професионалним развојем у односу на мушке колеге", изјавила је министарка.

Михајловићева је рекла и да жене у науци јесу и треба да буду носитељке промена, не само у образовању, него у друштву које тежи већој родној равноправности, и поручила свим девојчицама и женама да никада не одустају од својих циљева, да не подлежу предрасудама и родним стереотипима, већ да се воде својим знањем и способностима.

број коментара 0 Пошаљи коментар