Лакетић: Све је више болесне деце

Председник скупштинске Комисије за истраживање последица НАТО бомбардовања Србије Дарко Лакетић изјавио је да први прелиминарни резултати научно-медицинске студије показују пораст учесталости малигних болести, нарочито болести крви код деце од пете до девете године.

Дарко Лакетић је рекао да студија о учесталости малигних обољења код деце од једне до 18 година, која је урађена на основу истраживања у сарадњи с Институтом "Милан Јовановић Батут", није завршена и да су ови први резултати у децембру достављени свим посланицима ради њиховог информисања.

Лакетић је, у интервјуу за Политику навео да се може констатовати да је "неки отров деловао на ту децу, а будући да је у бомбардовању 1999. године толико отрова ослобођено у животну средину, лако претпоставити шта је то".

Студија се, пре свега, бави истраживањем учесталости малигних тумора, такозваних ектодермалних тумора код деце од једне до пет година, затим учесталости малигних болести крви код деце од пет до девет година и учесталости тумора мозга код деце од девет до 18 година, прецизирао је Лакетић.

Он је објаснио да се студија базирала баш на овај узраст јер су деца од једне до 18 година најосетљивија група.

То је онај део популације који је рођен, живео и растао у периоду одређених акцидената и дества муниције с осиромашеним уранијумом и ослобађања различитих токсина, који су се догодили 1999. године приликом НАТО бомбардовања, указао је Лакетић.

Према његовим речима, прикупљена је комплетна документација из научно-медицинског и правног истраживања комисије италијанског парламента која је утврђивала повезаност осиромашеног уранијума са смрћу италијанских војника који су били у међународним мисијама, укључујући и Космет, и доказала да постоји повезаност.

"Осиромашени уранијум је само врх леденог брега. Током бом,бардовања ослобођени су пиралени из трафостаница, који су можда најснажнији канцероген, бенземи, па разни отрови због бомбардовања фабрика боја и лакова, рафинерија...", навео је Лакетић.

Напоменуо да је врло значајно што су неке земље, између осталих Холандија и Норвешка, пред Уједињеним нацијама покренуле расправу о утицају осиромашеног уранијума на здравље становника.

"Циљ нам је да дођемо до истине зашто наши грађани оболевају више него грађани неких других земаља и да ли постоји веза између НАТО бомбардовања и тога. То је наш задатак, без икаквих прејудицирања", истакао је Лакетић.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(понедељак, 11. феб 2019, 14:52) - Радан Перишић [нерегистровани]

Уставно право на здраву животну средину

Устав нам гарантује право на здраву животну средину.
Србија је ратификовала и нпр. Архивски конвенцију према којој:
- имамо право на информисање о стању животне средине
- јавност има право да предлаже
мере у вези са животном средином
- имамо право на правну заштиту.
Када су проблеми установљени, ваља их решавати, а постигнути резултати да буду чињенично поткрепљени и доступни јавности

(понедељак, 11. феб 2019, 10:52) - anonymous [нерегистровани]

Odsteta

Zaštita niko i nikada nije pokrenuo pitanje ratne odštete?

(понедељак, 11. феб 2019, 10:35) - milan [нерегистровани]

Bolesna deca

O tome sam i na tom portalu u nekoliko navrata pustio
nekoliko komentara. Inače sam na tu temu pisao bloge,
koje sam objavljivao na više jezika u više država.

Za svako obolelo dete, za koga se sumnja na posledice
bombardovanja i poremečaju genetike, Srbija mora o
tome odmah izvestiti Ujedinjene Narode, Svetsku
zdravstvenu organizaciju te Rusiju, Kinu,USA,Englesku
i Francusku.

Bombardovanje Srbije i Republike Srbske izvedeno je u
namjeri da se ispitaju neka nova oružja koja puštaju
genetske posledice,a koje se kulminiraju tek negde posle
100 godina od vremena bombardovanja. 

(понедељак, 11. феб 2019, 10:06) - anonymous [нерегистровани]

Овако је

@За похвалy

Знате, нема ту шта је ту је. Не може се тако олако рећи - "они су убијали и убијају, али шта је ту је". Постоји злочин и постоји казна. Казна није освета, иако је обични људи тако доживљавају. Казна је превентива да више ниједном злочинцу то не падне на памет да уради никоме. Дакле, ако се покаже и докаже (ми знамо истину, али то судовима није довољно) теза о бомбардовању, онда амерички званичници из тог доба почев од пилота до председника америке морају да одговарају за ратни злочин и злочин против човечности.  Да ли је реално да се суди америци? Тренутно није. Али брзо се мењају времена а ратни злочин никада не застарева. Па једног дана ће ова држава да плати и правно и морално и материјално.

(понедељак, 11. феб 2019, 09:30) - Markovljev [нерегистровани]

Prava stvar

Drago mi je da se neko ohrabrio posle dvadeset godina da javno iznese problem zagadjenja Srbije zbog NATO bombardovanja. Crni oblaci nad Novim Sadom i Pančevom su slike kao iz sci-fi filmova i zato treba naučno utvrditi posledice toga svega. Dodajmo tome, da zbog ekonomskog kraha deca i odrasli nisu uzimali i ne baš kvalitetnu hranu i običnom čoveku je jasno kakve to ima posledice. Nadam se da će neko posle završetka ove studije imati petlju da savije papir i konačno tuži sve one koji su nam s neba slali demokratiju u kasetnim bombama a i one koji su zdušno tražili bombardovanje Jugoslavije (čitaj Srbije).

(понедељак, 11. феб 2019, 09:26) - anonymous [нерегистровани]

За похвалу

Изузетно сам радосна што се наше институције баве оваквим истраживањима и што више није табу тема шта су нам "пријатељи" урадили.
Не знам како је прошао остатак Србије, у Банату је генерација рођена '85-'89. изрешетана. У питању је увек оно што народ назива ,,галопирајући" канцер, нико од оболелих се још није извукао.
Болно је гледати слике из разреда и што се уместо на годишњицама матуре окупљамо на сахранама.
Почело се догађати након завршетка средње школе, дакле десетак година након бомбардовања.
Нисам ни схватала да то није нормално док нисам стекла пријатеље широм западне Европе и схватила да они углавном познају једну особу која је имала проблема са канцером, и то код њих претежно погађа старије људе и ужасава их то што се овде догађа.
Захвална сам и Холандији и Италији за сарадњу, посебно узевши у обзир да се овим баве док Америка, Француска, Британија и остали ћуте.
Шта је - ту је , ни ми ни они не можемо изменити прошлост нити садашњост, али све земље требају предузети кораке за бољу будућност, као и гласно говорити о овоме да се не понови и осталим земљама при ,,инсталирању демократије".
Хвала свима који су укључени.

(понедељак, 11. феб 2019, 09:22) - Stefan [нерегистровани]

Uzas

Ljudi 1999 se promenilo mnogo sto sta. Jeste delimicno i nacin zivota i ishrane doprineo tome da je sve vise bolesnih. Ali od 1999 rak je skocio vec iduce godine za skoro 100% a isto tako i druga oboljenja stitne zlezde itd.

(понедељак, 11. феб 2019, 09:08) - slavko [нерегистровани]

Treba proveriti

i reke, pitku vodu, deponije po šumama i oko njih, vazduh u gradovima, nikotin kod kuče, azbest u krovovima i pre svega pesticide u hrani.