Преминуо Мирослав Прокопијевић

Професор економије, сарадник Института за европске студије, директор Центра за слободно тржиште и екононмски аналитичар Мирослав Прокопијевић изненада је преминуо у 66. години.

Рођен је 1. новембра 1953. у Лучанима, где је завршио основну школу, матирирао је чачанској гимназији, а диплому Природноматематичком факултету у Београду стекао је 1976. године, а 1978. дипломирао је и на Филозофском факултету.

Магистратирао је и на Природно-математичком факултету у Београду и на ФПН-у у Загребу, где је 1981. и докторирао.

У саопштењу ЛИБЕК-а, чији је Прокопијевић био сарадник, наводи се да је у својој дугогодишњој академској и истраживачкој каријери оставио велики број књига, научних радова, публикација и есеја у којима се најчешће бавио темама из области тржишне привреде, Европске уније, као и транзиционих реформи у Србији.

Осим предавања на Европском универзитету као и на универзитету Доња Горица, предавао је као гостујући предавач на универзитетима у Лајпцигу, Дуизбургу, Торину као и на универзитету Џорџ Мејсон у Сједињеним Америчким Државама.

Мирослав Прокопијевић био је чест саговорник и економски аналитичар домаћих и регионалних медија, а остаће упамћен као велики борац за слободу појединца, одговорну државу и доследно спровођење владавине права.

У својим јавним наступима, на препознатљив начин, оштро је критиковао економске и политичке заблуде са којима наше друштво и даље живи, наведено је у саопштењу.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(понедељак, 21. јан 2019, 22:22) - anonymous [нерегистровани]

Samo mrtav može na RTS

Evo kako je ovaj čovek uspeo da se pojavi na glasilu nacionalnog servisa, nikako drugačije!
SRam vas bilo!!!!!!!!

(понедељак, 21. јан 2019, 21:34) - anonymous Stavra [нерегистровани]

Guru Liberalizma

Ražalostila me je vest o preranoj smrti ovog dobrog čoveka i profesora. Ekonomske slobode kao osnov za političke, nažalost, dragi Miro, u ovoj našoj Srbiji neće zadugo. Većna slava i Hvala!

(понедељак, 21. јан 2019, 21:27) - anonymous [нерегистровани]

Veliki gubitak

Miroslav Prokopijevic je bio vrhunski ekonomista.Uvek sam rado slusao njegove analize i u svemu sam se slagao s njim.Neka pociva u miru, napustio nas je veliki strucnjak i poznavalac trzista.

(понедељак, 21. јан 2019, 20:53) - Dule [нерегистровани]

otisao je jos jedan

pravi intelektualac.Hrabar i nepotkupljiv.Pametan.Izuzetan.Neka ti je vecna slava i hvala Miroslave!

(понедељак, 21. јан 2019, 18:53) - Tomislav Miladinovic [нерегистровани]

Pocivaj u miru

Dobri Proko, pocivaj u miru; prerano si nas napustio.