Обележена 74. годишњица ослобођења Београда

Београд је обележио 74 године од ослобођења у Другом светском рату и сто година од ослобођења у Првом светском рату. На данашњи дан 1944. окончана је десетодневна битка у којој је немачкој армији нанет тежак пораз. Погинуло је око 3.000 наших бораца и 1.000 војника Црвене армије. Државна церемонија одржана је на Гробљу ослободилаца Београда, а предводио ју је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Уз интонирање химни Србије и Руске Федереције поред министра Ђорђевића венце су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, СУБНОР-а Србије, као и представници амбасада Русије, Украјине, Белорусије и Азербејџана у Србији.

Ђорђевић је у обраћању новинарима указао на речи председника Србије Александра Вучића да неки имају право да прослављају дан примирја, а да ми имамо право да прослављамо дан победе и подвукао да смо у оба светска рата били на страни победника.

"Србија је увек била на страни победника и Србија има разлога да слави", нагласио је Ђорђевић.

Навео је да данас одајемо почаст борцима који су дали своје животе за слободу, борцима Црвене армије и борцима Народноослободилачког рата, Партизанима, који су дали своје животе несебично да би ми данас живели у слободи.

"Још једном хвала свим борцима, хвала борцима Црвене армије, јер да није било њих не би било ни наше слободе данас", поручује Ђорђевић. 

Министар је најавао да ће министарство које води у сарадњи са Министарством одбране Руске Федерације реновирати Гробље ослободилаца Београда које ће, каже, имати потпуно другачији изглед.

Председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић је оценио да је 20. октобар један од најважнијих датума за главни град Србије и додао да му је драго да се поново обележава на достојанствен начин.

"У једном периоду после 2000. године није се обележавао као празник и то је била неправда према свим херојима и онима који су дали животе за слободу овог града" додао је Никодијевић.

Меморијални дефиле 

Дан ослобођења Београда у Другом светском рату обележен је и меморијалним дефилеом припадника Војске Србије "Кораком победе до слободе".

Музичко-сценски дефиле од Трга Николе Пашића до Палате Албанија окончан је музичко-драмским догађајем и игром "Ослобођење-победа кроз музику и игру".

Тим поводом заменик градоначелника Београда Горан Весић пожелело је срећну годишњицу победе и ослобођења Београда од фашистичке окупације свим Београђанима и припадницима Војске Србије која, како је рекао, баштини традицију народно-ослободилачке војске и српске војске из балканских и Првог светског рата.

"На данашњи дан пре 74 године окончана је фашистичка окупација која је трајала 1.287 дана. Срећна вам слобода Београђани, чувајмо је љубоморно јер смо је крвљу заслужили и градимо наш град онако како би желели сви они који су дали своје животе да би Београд био слободан", поручио је Весић. 

Каже да током протеклих година нисмо увек поносно славили ослобођење Београда.

"То је наша срамота и о томе треба отворено да говоримо, хвала Богу у последњих пет година Београд са поносом слави ослобођење, славимо 20. октобар јер смо као и 1. новембра 1918. када је Београд ослобођен у Првом светском рату, у оба светска сукоба били на правој страни историје", напомиње Весић.

С размаком од 26 година оба 20. октобра била су подједнако важна датума за српску историју, подсећају историчари. 

"Тог дана српска војска је стигла до престонице, симболични моменат Београд се ослобађа, стижете до престонице која је била на граници, аустријски војници напустили територију Србије - подједнако важни датуми", каже историчар Милан Гулић.

Београдском офанзивом, која је трајала од 12. до 20. октобра 1944. године, окончана је 1.287 дана дуга немачка окупација Београда.

На Спомен-гробљу ослободилаца Београда сахрањено је 1.395 бораца Народноослободилачке војске Југославије и Црвене армије, док је животе изгубило око 4.000 бораца.

Остали аутори: Сања Живковић
број коментара 3 Пошаљи коментар
(субота, 20. окт 2018, 19:31) - anonymous [нерегистровани]

Budimo realni

Da nije bilo Crvene armije, Wermacht bi dočekao kraj rata u Beogradu.

(субота, 20. окт 2018, 14:59) - anonymous [нерегистровани]

Хвала свим ослободиоцима!

Венац и за Незнаног Јунака!

(субота, 20. окт 2018, 11:35) - anonymous [нерегистровани]

Slava oslobodiocima

Slava oslobodiocima